Croatia osiguranje traži kupca za svojih 51 posto udjela u hvarskoj vinariji Plančić

Autor: Saša Paparella , 27. kolovoz 2014. u 16:52
Antun Plančić, osnivač i donedavni direktor vinarije /Nino Strtmotić/PIXSELL

CO nije uložilo u vinariju, pa ove godine možda ne bude berbe.

Godinu dana nakon što je postavio svoju upravu u hvarsku vinariju Plančić, zagrebački Croatia Lloyd pokrenuo je proces prodaje vinarije u kojoj drži 51 posto udjela.

Vijest su nam službeno potvrdili u Croatia osiguranju (CO), koje je vlasnik Croatia Lloyda, a samo je odnedavno u portfelju Adris gupe.   "Croatia Lloyd pokrenuo je proces prodaje udjela u društvu Plančić d.o.o. s ciljem pronalaska strateškog investitora, koji će nastaviti s ulaganjem u razvoj. Za savjetnika u transakciji odabrano je investicijsko društvo iz Zagreba, specijalizirano za posredovanje na financijskim tržištima. S obzirom na to da je proces prodaje udjela u društvu Plančić d.o.o. u tijeku, u zakonskoj smo obvezi ne davati detaljnije informacije o samom procesu, u kojem će svi potencijalni investitori dobiti uvid u informacije relevantne za donošenje odluke o eventualnoj kupnji", rečeno nam je u službi za odnose s javnošću CO.

Odluka o prodaji bila je donekle očekivana nakon što je objavljena vijest da CO gasi Croatia Lloyd. Taj reosiguravatelj većinski udjel u vinariji drži još od 2009., kad su vinariju koju je osnovao Antun Plančić dokapitalizirali sa 7,5 milijuna kuna. Godinu dana ranije, Plančić je dobio koncesiju za zemljište u državnom vlasništvu. Tamo je namjeravao posaditi najveći vinograd u komadu na svim sredozemnim otocima, a onda je počela kriza… Croatia Lloyd lani je s mjesta direktora smijenio Plančića i na njegovo mjesto postavio splitskog financijaša Tomislava Tukića. Vinarija ni tada nije profunkcionirala jer Croatia osiguranje, i samo u procesu prodaje, nije bilo spremno ulagati novac u vinograde.

Zbog nedostatka novca upitna je i ovogodišnja berba, što će dodatno oslabiti poziciju. Prije mjesec dana iz vinarije je otišao i Tukić. Zamijeno ga je Vladimir Rašković iz CO-a. Inače, tvrtka Plančić d.o.o. lanjsku je godinu završila s prihodom od čak 19,1 milijun kuna, godinu ranije prihod je bio svega tri milijuna. Lani je Plančić d.o.o. imao i osam milijuna kuna dobiti, dok je 2012. dobit bila nekoliko tisuća kuna. Kako bilo, Croatia osiguranje preko investicijskog je društva Intercapital u dnevnom tisku objavilo Poziv za iskazivanje interesa za stjecanje udjela u društvu Plančić d.o.o, u kojem se navodi da je vinarija Plančić "jedna od prvih privatnih otočnih vinarija koju obilježava duga tradicija proizvodnje visokokvalitetnog vina od autohtonih hvarskih sorti. Društvo je imatelj koncesije nad 210 hektara obradive zemlje sa značajnim proizvodnim i gastro-turstičkim razvojnim potencijalom.

Potencijalni investitor može biti bilo koja domaća ili strana fizička ili pravna osoba čija je temeljna djelatnost proizvodnja vina od grožđa ili posjeduje odgovarajuće financijske resurse za kupnju predmetnog udjela", navodi se u oglasu u kojem se poziva potencijalne investitore da iskažu svoj interes najkasnije do petka, 5. rujna. Zasad se može samo nagađati ima li CO već nekog zainteresiranog kupca, a ako ga nema, moguće je i da tvrtka otiđe u stečaj, za što već postoje uvjeti: računi su blokirani još od sredine travnja.Za komentar najnovijih zbivanja zamolili smo osnivača vinarije i donedavnog direktora Antuna Plančića.  "Na žalost, od 4.srpnja 2013., otkako nisam direktor, nemam informacije o  stanju društva. Za sve informacije obratite se Croatia Lloydu, koji je postavljanjem Tomislava Tukića preuzeo brigu o upravljanju, uz potpuno isključivanje imatelja 49 posto udjela (braće Antuna, Marija i Jerkija Plančića) od svih relevantnih poslovnih informacija", odgovorio nam je poznati vinar.

Komentirajte prvi

New Report

Close