Croatia osiguranje izgubilo dio tržišta u poslovanju s državom

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2013. u 12:25
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrijednost javne nabave osiguranja u dvije godine je tako više nego prepolovljena, s nešto iznad 180 milijuna kuna u 2010. na lanjskih manje od 84 milijuna kuna.

Vrijednost osiguranja koje su državne institucije ugovorile putem javne nabave pala je prošle godine za 34 posto, a tržišni lider Croatia osiguranje ugovorio je 44 posto manju vrijednost nego godinu prije, pa je osjetno smanjio udjel na ovom tržištu na kojem su se pojavili novi igrači poput Generali osiguranja, pokazala je nova analiza tvrtke Briefing e-servisi, specijalizirane za praćenje i analizu javne nabave. 

Prema dostupnim podacima objavljenim u Elektroničkom oglasniku javne nabave, obveznici javne nabave u 2012. su na osiguranje utrošili 83,7 milijuna kuna, prema 127,7 milijuna u 2011. godini, kad je već zabilježen pad od 29 posto. Vrijednost javne nabave osiguranja u dvije godine je tako više nego prepolovljena, s nešto iznad 180 milijuna kuna u 2010. na lanjskih manje od 84 milijuna kuna.

Pad vrijednosti nije ublažio ni nastavak pozitivnog trenda sve veće transparentnosti javne nabave osiguranja koja je lani dosegnula 80 posto, koliki je udjel objavljenih rezultata u ukupno objavljenim pozivima na nadmetanje. Transparentnost je u odnosu na 64 posto iz 2009. povećana 16 postotnih poena, kažu u Briefingu.

Croatia osiguranje prekinulo je lani stalan trend rasta tržišnog udjela po ugovorima kroz javnu nabavu, jer je ugovorilo vrijednost od 53,9 milijuna kuna, što je 64 posto ukupne vrijednosti tržišta i 44 posto manje nego što je ugovoreno u 2011. To je istovremeno i gotovo trostruko manje od 133,8 milijuna kuna koje je osiguravatelj ugovorio 2010. Croatia osiguranje je prošle godine držalo udjel od 75 posto ovog tržišta.

Drugo mjesto po vrijednosti ugovora s obveznicima javne nabave u 2012. pripalo je Generaliju, koji dosad nije bio među vodećima. Generali je sklopio ugovore u vrijednosti od 7,4 milijuna kuna, desetak puta više nego lani, ispred Euroherca s blizu 6 milijuna kuna (rast od 33 posto) i Triglava s blizu 4,5 milijuna kuna (bez objavljenih ugovora u podacima za 2011.).

North i Allianz Zagreb, koji su 2011. zauzeli drugo i treće mjesto, lani su prepolovili vrijednost sklopljenih ugovora, pa su pali na peto i šesto mjesto. Veliki pad bilježe i specijalizirani zdravstveni osiguravatelji, dok je u porastu Royal međugeneracijska solidarnost, specijaliziran za dokup mirovine. 

Najveći naručitelj po vrijednosti u 2012. je bio Grad Pula, koji je sklopio ugovore u vrijednosti 17,9 milijuna kuna, ispred Istarske županije s 12,1 milijunom i Hrvatske pošte s nešto ispod 10 milijuna kuna. Među prvih sedam, uz tri prijevoznika (Jadrolinija, Autotrolej i Gradski prijevoz putnika), uvrstio se i HRT, koji je nabavio osiguranja u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna, stoji u objavi Briefinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close