Crna Gora uvozi 700 radnika iz Hrvatske za hotel s pet zvjezdica

Hotel Splendid u vlasništvu je rusko-crnogorske kompanije Montenegro Stars Hotels Group

Crna Gora uvozi 700 turističkih djelatnika iz Hrvatske! U subotnjem broju jednoga hrvatskog dnevnog lista objavljen je oglas u kojem se nudi “jedinstven spektar mogućnosti za ni više ni manje nego 700 osoba s pozitivnim stavom”, i to u prvom crnogorskom hotelu s pet zvjezdica koji bi se trebao otvoriti do srpnja ove godine. Traže se konobari, kuhari, pekari, slastičari, skladištari, recepcioneri, portiri, menadžeri, voditelji odjela…, sve u svemu 700 djelatnika za hotel Splendid u Bečićima na crnogorskoj rivijeri. U obzir tako dolaze osobe s iskustvom u ugostiteljstvu i bez njega, koje se, kako stoji u oglasu, usude biti drukčije. Uvjet je da nemaju predrasuda, ali imaju želju za usavršavanjem. Hotel također nudi posao iskusnim menadžerima s internacionalnim iskustvom, a posebnu prednost imaju Hrvati. Hotel Splendid u vlasništvu je rusko-crnogorske kompanije Montenegro Stars Hotels Group na čijem je čelu izvjesni Žarko Radulović. Crnogorski biznismen ništa ne prepušta slučaju, kažu njegovi bliski suradnici za Poslovni dnevnik, pa traži obrazovani i kvalitetni kadar bez obzira na nacionalnu pripadnost. je izašao u subotu u dnevnim novinama u svim bivšim republikama bivše Jugoslavije, ali potencijalni radnici iz Hrvatske imaju prednost zbog iskustva u turizmu, a to znanje spremni smo kvalitetno nagraditi”, kaže Mirjana Žečević iz Montenegro Starsa, dodavši da je jedan od visoko pozicioniranih menadžera hotela Hrvat iz Zagreba. Koliko je na adresu hotela u naselju Bečići dosad pristiglo prijava iz Hrvatske, nitko nije htio špekulirati, ali kako doznajemo riječ je o nekoliko desetaka u svega dva dana od objave oglasa. Do kraja natječaja očekuju ih i mnogo više. Za potencijalne radnike iz Hrvatske bit će tako organizirani intervjui po grupama u središtu Zagreba, a svim zainteresiranim turističkim djelatnicima tvrtka nudi impresivna primanja.

“Iako su u Crnoj Gori plaće relativno niske u usporedbi s hrvatskim primanjima, svi koji potpišu ugovore imat će i više nego povoljne uvjete. To naravno uvelike ovisi o njihovim kvalifikacijama, ali treba naglasiti da zaposlenici Montenegro hotela imaju najveće plaće u Crnoj Gori”, doznajemo u kompaniji. Za sve radnike u Bečićima bit će organiziran besplatan smještaj i hrana, a dijelit će se i bonovi za bezalkoholna pića. Ništa neće biti prepušteno slučaju, pa će za 700 “sretnika” iz cijele bivše Jugoslavije kompanija organizirati tečajeve za pojedina područja rada.“Mogu vam reći da će u Bečiće dolaziti vrhunski kuhari, pekari i slastičari iz cijelog svijeta kako bi obučili radnike za posao koji će obavljati. Tečajeve za batlere održavat će pravi engleski profesionalci jer za goste prvoga crnogorskog hotela s pet zvjezdica sve treba biti kao po špagi”, slikovito se izražavaju Crnogorci.
Iako je Hrvatski zavod za zapošljavanje jedini u nas nadležan za posredovanje pri zapošljavanju u inozemstvu, rukovoditelj toga odjela, Zvonko Šešo, kaže kako za tako radikalan oglas prvi put čuje. “Mi sa susjednom Srbijom i Crnom Gorom nemamo nikakav sporazum o zapošljavanju i ono što vam mogu reći jest da je takva vrst oglašavanja mimo hrvatskih zakona. Niti se kompanija obratila nama niti Zavod ima informacije o potražnji za radnicima u Crnoj Gori”, rekao je Šešo za Poslovni dnevnik.
Vera Babić, državna tajnica za rad, u oglasu pak ne vidi ništa sporno. Kako je riječ o poslodavcu koji oglašava potrebe za sebe, posredovanje, kaže Babić, nije ni potrebno.
“Sa Srbijom i Crnom Gorom potpisali smo Konvenciju o socijalnom osiguranju koja omogućava slobodu kretanja radnika kao i očuvanje radničkih prava. Ako poslodavac to bude poštovao, a naši radnici tamo budu imali ista prava kao u Hrvatskoj, neće biti problema. Međutim, oprez ipak nije naodmet”, poručuje Babić potencijalnim kandidatima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve