Crikvenički Jadran potpisao kolektivni ugovor

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2014. u 12:26
Press foto

Prava zaposlenih u novom kolektivnom ugovoru jasno su definirana i povećana u odnosu na važeći granski kolektivni ugovor ugostiteljstva, a uvedene su i jubilarne nagrade.

Predsjednik Uprave Jadrana d.d. iz Crikvenice, Dino Manestar, danas je s predstavnicima Sindikata turizma i usluga Hrvatske Ivanom Blaževićem, Loredanom Gluhak i Duškom Lončar te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Mirnom Rubčić i Marinom Cvitić, potpisao novi kolektivni ugovor za tvrtku koji je, kako kažu iz Jadrana, kvalitetnije definirao, ali i podignuo razinu prava svih zaposlenih, potvrđujući na taj način kvalitetu socijalnog dijaloga i usmjerenost Uprave tvrtke na boljitak svojih zaposlenika, stoji u priopćenju tvrtke.

Prava zaposlenih u novom kolektivnom ugovoru jasno su definirana i povećana u odnosu na važeći granski kolektivni ugovor ugostiteljstva, a uvedene su i jubilarne nagrade.

„Radnici su se odricali tokom tri i pol godišnjeg trajanja stečaja, a ovo je naš prvi Kolektivni ugovor nakon stečaja. Naravno da bi voljeli da su prava i veća, međutim kao odgovorni partneri dogovorili smo se da će se nakon podmirivanja obveza iz stečaja prema radnicima povećati dodaci na plaću. Zadovolji smo jer će se pravičnije plaćati troškovi prijevoza i očekujemo da ćemo nakon turističke sezone radnici u Jadranu konačno dobiti ugovore na neodređeno vrijeme“, izjavio je povjerenik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske u Jadranu Ivan Blažević.

Tajnica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Duška Lončar izjavila je kako Sindikati pozdravljaju pozitivan pristup Uprave u kolektivnom pregovaranju, spremnost na socijalni dijalog te da je rijedak slučaj da se Uprava odlučila zaštiti prava radnika kroz Kolektivni ugovor. „Kolektivne pregovore te spremnost Uprave na sklapanje Kolektivnog ugovora koji radnicima pruža veću sigurnost i stabilnost ocjenjujemo pozitivnim primjerom i nažalost rijetkim primjerom u Hrvatskoj“, izjavila je Lončar.

Kolektivni ugovor definiran je u tri kruga pregovora Uprave i sindikata, u tek nešto više od mjesec dana.

„Iako se svi u Jadranu još živo sjećamo situacije od prije nekoliko godina, kada je prije otvaranja stečaja kašnjenje plaća bilo gotovo redovno, kada su umanjivane osnovice plaća i prava zaposlenih, uspješno završen stečajni postupak, naše sve bolje poslovanje pa i ovaj kolektivni ugovor koji smo danas potpisali, a koji pokazuje slogu i odgovornost socijalnih partnera, jamci su da su loša vremena iza nas. Kada se dogovaraju razumni ljudi, onda je dogovor kvalitetan, brz i održiv. Nama u Upravi iznimno su bitni zadovoljstvo i motiviranost zaposlenika, a smatramo da je najbolji recept za to poštena plaća za pošten rad. Iznimno smo ponosni što je danas u Jadranu situacija takva da je plaća redovna i bez iznimke stiže do 10. u mjesecu, da s obzirom na dobro poslovanje možemo početi podizati prava zaposlenih, ali i da već sada, pola godine nakon izlaska iz stečaja, radimo na modalitetima za što brži početak isplate tražbina zaposlenih definiranih u stečajnom postupku, a koje ukupno iznose 23 milijuna kuna. Prioritet nam je također što prije napraviti dugoročno održiv plan zapošljavanja na neodređeno vrijeme, s obzirom da većina od 400 zaposlenih u tvrtki i dalje, kao posljedicu provođenja stečajnog postupka, ima ugovore o radu na određeno vrijeme“, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.

Komentirajte prvi

New Report

Close