Cres visoko ocijenjen po transparentnosti proračuna

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2015. u 11:25
Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon istraživanja Gonga i Udruge gradova krajem prošle godine, kad je Cres također svrstan među transparentne gradove, ovo je još jedna pohvala

nstitut za javne financije predstavio je 17. lipnja rezultate velikog istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica. Po prvi puta je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj. Premda se otvorenost (transparentnost) proračuna lokalnih jedinica s vremenom poboljšava, stanje je i dalje daleko od zadovoljavajućeg, zaključili su istraživači Instituta.

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Analiza ukazuje da broj stanovnika, proračunski prihodi ili poslovanje lokalne jedinice ne utječu značajnije na rezultate, pa se može pretpostaviti da transparentnost prije svega ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti. Otvorenošću proračuna, državne i lokalne vlasti građanima dokazuju svoju odgovornost i stječu njihovo povjerenje.

U ovom se ciklusu istraživanja otvorenost mjeri brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju od studenog 2014. do ožujka 2015, a to su:  godišnje izvršenje proračuna za 2013., polugodišnje izvršenje proračuna za 2014., prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2015. Budući da se promatra dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina se otvorenosti može kretati od 0 do 5.

Županije ocijenjene najvišom ocjenom (5) su Brodsko-posavska, Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska. Prosječna otvorenost gradova je niska (2,7), te ih je samo 15 od 128 objavilo svih pet dokumenata (Buzet, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Vodice i Zagreb). Samo je jedna od 428 općina objavila sve tražene proračunske dokumente, a to je Viškovo, jedina općina ocijenjena ocjenom 5.

Cres je u drugoj skupini, ocijenjenoj ocjenom 4, što još jednom dokazuje da je upravljanje gradom transparentno, naglasio je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako komentirajući rezultate koje je objavio Institut. Nakon istraživanja Gonga i Udruge gradova krajem prošle godine, kad je Cres također svrstan među transparentne gradove, ovo je još jedna pohvala našem radu. Ovo istraživanje bit će nam poticaj da sljedeći put budemo još bolji i cilj nam je sam vrh, tj. odlična ocjena, zaključio je Jurjako.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedini

Komentirajte prvi

New Report

Close