Čovjek koji je zaustavio Todorića

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2017. u 08:30
Foto: Dino Stanin / Pixsell

„Polako smo i oprezno objasnili…“ To je tipični Damir Odak, supervizor od malo riječi, temeljit, pedantan, razložan, argumentiran. No središnja banka, njezin Sektor za bonitetnu regulativu i superviziju, te viceguverner Odak na čelu tog Sektora, nisu samo zaustavili Agrokorovo kršenje zakona o bankama i okončali karijeru samo najvećeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića.

Abdikacija prvog hrvatskog dolarskog milijardera Ivice Todorića i stavljanje Agrokora pod izvanrednu državnu upravu proizveli su dramu na hrvatskoj ekonomskoj i političkoj sceni. No, što je bilo neposredan okidač za šokantni slom likvidnosti najvećeg hrvatskog privatnog poduzeća s ukupnim godišnjim prihodom velikim gotovo kao polovica državnog proračuna, bio je poprilični misterij. Čak je i bonitetna agencijaMoody’s, kad mu je 2. siječnja ove godine snizila korporativni rejting, „trenutačnu likvidnost Agrokora ocijenila kao adekvatnu“.

No, sve je postalo jasnije kada je Hrvatska narodna banka, pod pritiskom kritika zbog nebudnosti, objavila kako je upravo ona u zadnje dvije i pol godine prisilila hrvatske banke da svoje ukupne plasmane Agrokoru svedu unutar zakonskog ograničenja od 25 posto kapitala. HNB je tako, provodeći zakon i sprečavajući nastanak još veće katastrofe u budućnosti, smanjio Agrokoru obujam kratkoročnog financiranja za čak tri i pol milijarde kuna. A kako je i inozemno zaduživanje doveo do krajnjih granica, Agrokorovu vlasniku nije preostalo ništa drugo nego baciti ručnik u ring i doći na noge državi. No, ni Vlada nije bila spremna bacati novac poreznih obveznika u bunar bez dna, piše Večernji list.

Možemo samo zamisliti kako su Agrokorovi čelnici bili neugodno iznenađeni HNB-ovim postupanjem. Navikli da im i banke, i njihove faktoring i leasing kuće, i osiguravatelji i dobavljači neograničeno posuđuju novac, zaštićeni kao vukovi od bilo kakve analize ili kritike u hrvatskoj stručnoj i široj javnosti, Agrokorovi čelnici došli su u HNB pitati što se to događa. Zašto im HNB to radi? „Nekoliko puta vodili smo razgovore s predstavnicima Agrokora koji su htjeli razumjeti naše poteze“, ispričao je nedavno u Otvorenom Damir Odak, viceguverner zadužen u HNB-u za superviziju banaka, „i mi smo im to polako i oprezno objasnili.“

„Polako smo i oprezno objasnili…“ To je tipični Damir Odak, supervizor od malo riječi, temeljit, pedantan, razložan, argumentiran. No središnja banka, njezin Sektor za bonitetnu regulativu i superviziju, te viceguverner Odak na čelu tog Sektora, nisu samo zaustavili Agrokorovo kršenje zakona o bankama i okončali karijeru samo najvećeg hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. Na svojem ekranu s rezultatima od 2012. do danas upisali su i zaključenje karijere cijele jedne generacije velikih direktora vodećih banaka, od Franje Lukovića preko Zdenka Adrovića do Petra Radakovića, a u kontaminaciji financijskog tržišta zaustavili su i niz malih banaka i njihove vlasnike koji su mislili da su banke samoposluge novca za osnivače, rodbinu i prijatelje. Kada je Sabor na čelo HNB-a u srpnju 2012. postavio aktualnu upravu, hrvatske su banke imale šokantno malenu pokrivenost loših kredita rezervacijama: djelomično ili potpuno nenadoknadivi ukupni krediti, kojih je bilo 14 posto, bili su pokriveni samo sa 42-43 posto. S lošim kreditima poduzećima, kojih je bilo čak 24,4 posto, bilo je još i gore – bili su pokriveni sa samo 35 posto. Banke su sporo „čistile“ svoje bilance čekajući da se vrijednost nekretnina koje su držale kao kolaterale za kredite vrati na pretkrizne vrhunce. Dakako, čekale su uzaludno.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

PS: koliko košta ovakav članak? Htio bih malo uljepšat svoj rezime. Može na PM

Koji medijski spin dvaju nesposobnjaovića umočenih do brade! Vjerojatno se čupaju od kaznene…

imenajce damire, sada ces vidjeti kako se stavra pritisak i javno mijenje protiv tebe. samo te jedno spasava…da je gazda preslab da ti se osveti kao i stotinama slicnih tebi prije.

Vrlo bajkovita prica, koja ce se za 6mj pokazati kao neistinita.

New Report

Close