Ćorić potvrdio interes Mađarske za LNG-om

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2019. u 21:59
Mađari bi uzeli 25 posto udjela u LNG terminalu/B. Ščitar/Vl/PIX

Ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je u ponedjeljak da je primio pismo namjere Mađarske za kupnju 25 posto udjela u LNG-u Hrvatska, a smatra kako bi interes za ulazak u vlasničku strukturu trebao pratiti i interes za zakup kapaciteta LNG terminala na Krku.

"Prije nekoliko tjedana mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto poslao je pismo namjere u ime Republike Mađarske. Mađarska strana zainteresirana je za kupnju 25 posto plus jedne dionice u LNG terminalu", rekao je Ćorić. 

Razgovori s mađarskom stranom nastavit će se i tijekom summita Kina + 16 zemalja srednje i istočne Europe, koji se ovaj tjedan održava Dubrovniku, a tijekom kojeg je predviđen i sastanak ministra Ćorića i mađarskog ministra Szijjarta.

"RH je odlukom da se ide u izgradnju LNG terminala prije svega otvorila put strateškom pozicioniranju Hrvatske na energetskoj karti Europe, ali isto tako i otvorila put ostalim zemljama, u konkrentnom slučaju Mađarskoj, za diverzifikaciju njihove dobave", kaže Ćorić.

Naveo je pritom kako su potrebe Mađarske za plinom znatno veće od hrvatskih – godišnje između devet i 10 milijardi prostornih metara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close