Tko će naslijediti Martinu Dalić? Ćorić još u igri, ali spominju se i dva nova lica

Autor: Marija Brnić , 15. svibanj 2018. u 22:00
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nagodba Agrokora u ovom trenutku prioritet je za sve, ponavljali su redom koalicijski partneri.

Za koalicijske partnere HDZ-a u aferi Hotmail zbog koje je Martina Dalić napustila Vladu premijer Andrej Plenković ima "čiste ruke" i nije odgovoran.

Na tom tragu, uz pozivanje na dostupne informacije, stigle su i ocjene iz redova HDZ-a. Nagodba Agrokora u ovom trenutku prioritet je za sve, pa Plenkovićeva Vlada nastavlja dalje, a tko će umjesto Dalić u ime Vlade nastaviti pratiti taj postupak i preuzeti vruću poziciju ministra gospodarstva, Plenković će po svemu sudeći ipak malo prespavati i pokušati razmotri još neke kadrovske opcije. 

Jučer je nakon sastanka s koalicijskim partnerima Darinko Kosor, koji je prošli tjedan i najavio da će se očekivati odlazak M. Dalić, rekao da će se imenovanje održati idući tjedan. Vlada danas ima sjednicu, nakon koje premijer odlazi u dvodnevni posjet Rumunjskoj, pa će u narednim danima imati vremena za brzi "head hunting" važnog člana u svojoj Vladi. Jučer se u nagađanjima potencijalnih nasljednika izvrtjelo još niz novih imena, pa tako i Gorana Marića, ministra državne imovine, te Domagoja Ivana Miloševića.

No, Tomislav Ćorić i dalje slovi kao najizgledniji Plenkovićev izbor ne pridobije li u međuvremenu nekog novog u svoj tim.  Odlazak Dalić za Vladu ne predstavlja samo prazno mjesto u resoru kojeg je vodila, nego i ono važnije mjesto koordinatora vladine ekonomske politike. U tomu su, prema prvim procjenama, i glavne slabosti odabira Ćorića, jer se otvara pitanje ima li Ćorić, uzgred najmlađi ministar, kapaciteta i političke težine za preuzimanje takve uloge.

Doduše, uoči izbora na kojima je prije 2,5 godina pobijedio HDZ on je slovio kao najizgledniji izbor za ministra financija, vjerojatno stoga što je predsjedavao stranačkim odborom za financije, no tek na idućim izborima s Plenkovićem je ušao u Vladu, ali kao ministar rada, da bi se po izmjeni koalicijskih partnera preselio u Ministarstvo energetike.

Skepsa iz realnog sektora na njegovo imenovanje uglavnom je temeljena na tome što gospodarstvo poznaje samo iz teorije, kao docent na katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, ali ne i iz prve ruke. S druge strane, činjenica je i da u protekle dvije godine mandata u dva ministarstva iza Ćorića ne ostaju veliki potezi koji će se pamtiti još dugo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close