Čolak neće u stečaj, zaziva nove tužbe

Autor: Suzana Varošanec , 29. ožujak 2017. u 15:01
Projekt Fantasy landa kako je trebao izgledati i stvarno stanje

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je prijedlog Financijske agencije za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom Fantazija projekt.

Za državu iz više razloga zanimljiv dužnik samoborska tvrtka Fantazija projekt – naime, ima tri milijarde kuna 'teške' tužbe za naknadu štete protiv RH, između ostalog poznata i kao nositelj nerealiziranog projekta Fantasyland Šmidhen, bilježi svoj prvi sudski uspjeh, odnosno u prethodnom postupku u kojem se ispituju uvjeti za stečaj ostvarila je pozitivan rezultat.

Trgovački sud u Zagrebu odbacio je prijedlog Financijske agencije za pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom, pa po njezinu direktoru Slavenu Čolaku rizik od stečaja više ne postoji.  Štoviše, kako Čolak sagledava daljnji razvoj, proizlazilo bi da ne postoji ni rizik od negativnog upliva na parnice u kojima je tužena država. "Nikakvo pokretanje stečajnih postupaka nema, niti može imati utjecaja na parnične postupke u tijeku koji su pokrenuti 2013. pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, već naprotiv, isto predstavlja samo novu osnovu za tužbe protiv Republike Hrvatske", navodi Čolak. Da za ovaj rasplet dio razloga dolazi iz sfere spleta procesnih okolnosti potvrđuje i sudsko obrazloženje, ali i činjenica da Fina koja je dosad  dvaput zatražila stečaj dužnika – zapravo bez rezultata.

Prvi stečajni prijedlog iz rujna je prošle godine, kad je Fina navela da je Fantazija projekt u blokadi dužoj od 120 dana s iznosom od oko 109 milijuna kuna (što je stečajni razlog), dok je drugi predala početkom ožujka. Kako se pokazalo se da on nema utjecaja na ranije pokrenuti prethodni postupak te da sud smatra da nije završen predstečajni postupak kako bi se mogao predložiti stečaj, odlučujuće za smjer u kojem će se stvari razvijati kao najvažnije se navodno ističe pitanje velikog kašnjenja u postupanju državne uprave.

Nepoznanicu predstavlja što je razlog da je Ministarstvo financija mimo svih rokova u kojima je dužno postupati, dakle s velikim zakašnjenjem riješilo žalbe tvrtke. Čolak kaže kako se očekuje da će to državne institucije utvrditi i riješiti, odnosno potvrđuje mogućnost nove tužbe za naknadu štete ako izostane reakcija nadležnih. Tvrtke Fantazija iz ove grupacije zaštitile su svoja  prava i interese, kao i interese svojih vjerovnika pred nadležnim sudskim instancama, te je grupacija Fantasyland u interesu ekonomičnosti parničnih postupaka i odustala od velikog broja svjedoka, kaže Čolak.

Po ukupno pet tužbi – radi naknade štete koje se pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vode u iznosu od 1,6 milijardi kuna, te radi naknade štete koje se pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu vode u iznosu od 1,4 milijarde kuna, Čolak iznosi da dosadašnji troškovi kamata premašuju  900 milijuna kuna. U to nisu uračunate visoke naknade i odvjetnički troškovi koji iznose po 125 tisuća kuna (s PDV-om) za svaki izlazak na ročište i kao i za podnesak. Kalkulacija, pak, na bazi 50-ak radnji dovodi do iznosa od 50 milijuna kuna (bez PDV-a) s time da je najbrži postupak na Trgovačkom sudu, a traje tri i pol godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close