‘CO ostvaruje goleme prihode, a država ga želi prodati’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 17:47
PXL

Klubovi zastupnika podržali donošenje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru u poslijepodnevnom dijelu današnjeg zasjedanja podržali su donošenje izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju potrebnih radi provedbe Odluke Ustavnog suda kojom su ukinute neke odredbe važećeg Zakona, a kojima se regulira prihod s osnova obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Prestanak važenja ukinutih odredbi i nedonošenje novih izazvao bi, po riječima ministra zdravlja Rajka Ostojića, posljedice u funkcioniranju sustava obveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Hrvatskoj te ugrozio provođenje zdravstvene zaštite i onemogućio podmirenje nastalih obveza s osnove ozljeda prouzročenih korisnicima osiguranih motornih vozila. Najviše rasprave bilo je oko dijela nadoknada štete HZZO-u na ime troškova nastalih u ostvarivanju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Postupajući u skladu s Odlukom Ustavnog suda, a na temelju utvrđenih financijskih pokazatelja, mijenjaju se odredbe Zakona na način da društva za osiguranje uplaćuju Zavodu prihod od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti u visini od četiri posto naplaćene funkcionalne premije osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, pojasnio je Ostojić.

"Do toga se došlo analizom podataka od 2009. do 2011. Utvrdili smo da će visina od četiri posto iznositi 102.817.000 kuna koja bi HZZO-u trebala biti razmjerna u odnosu na troškove obveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe sudionike prometnih nesreća", ustvrdio je ministar zdravlja. Dodao je i kako se u svrhu daljnje racionalizacije HZZO-a uvode i regionalne ustrojstvene jedinice.

Odluke Ustavnog suda ne možemo osporavati, ali to ne znači da o njima ne možemo raspravljati, poručio je Nikola Vuljanić (Klub Hrvatskih laburista). "Osiguravajuće društvo je do sada plaćalo sedam posto paušala za premiju autoosiguranja, pa im je to bilo puno i potužili su se Ustavnom sudu i eto plaćaju četiri posto avansa, a ostalo po mjesečnom i godišnjem obračunu i to je u redu", ustvrdio je Vuljanić zapitavši se, međutim, zašto se takve odluke primjenjuju na osiguravajuća društva, banke i sve one koji imaju novaca dok građani plaćaju razne paušale, ali to Ustavni sud ne zanima.

Boru Grubišića (Klub HDSSB-a) zabrinjava pak to što osiguravajuća društva, među kojima i Croatia osiguranje (CO), ostvaruju goleme prihode, a država upravo CO želi prodati. Osvrćući se na nakanu osnivanja "regionalnih ustrojbenih jedinica" HZZO-a, Grubišić je ustvrdio kako je to "ono što je neostvareno, a to je statistička podjela Hrvatske na barem četiri regije".
U ovom nema podjele Hrvatske već je ministar odredio što je najbolje da sustav funkcionira kako treba, replicirala mu je Biljana Borzan (SDP).

Dujomir Marasović (Klub HDZ-a) poručio je ministru zdravlja da poboljša sustav fakturiranja u bolnicama, ali i u cijelom zdravstvenom sustavu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma nije problem što se CO želi prodati već za koliko!
Jer 3 godišnji prihod će vratiti uloženo.
Neka pokažu koja američka tvrtka je prodana s tim omjerom ulaganja?!

New Report

Close