CO ‘loto-djevojku’ plaća 13.000 kuna mjesečno

Autor: Božica Babić , 14. prosinac 2008. u 22:00

U Croatia osiguranju Paola Poljak djelatnike uči komunikacijskim vještinama i javnim nastupima

Stipe Čačija u Croatia osiguranju ima veću plaću nego premijer Sanader, njegov bivši šef. Javnost Čačiju pamti od izbora 2003. kada je, iako časnik HV-a (i na bolovanju), bio šef osiguranja predsjednika HDZ-a Ive Sanadera za što je nagrađen mjestom pomoćnika ministra unutarnjih poslova i šefa ureda za sigurnost premijera. S obje pozicije maknut je pod utjecajem medija, nakon objave da ne plaća alimentaciju.

Sigurnost i lobiranje
Savjetnik je uprave za sigurnost od travnja 2007. i usto “usmjerava rad na poslovima iz djelokruga integralne sigurnosti, neposredno obavlja najsloženije poslove iz predmetnog područja koji zahtijevaju posebnu stručnost, samostalnost i odgovornost”, tako u CO opisuju Čačijin posao. Jedan je od mnogih koji su u CO došli nakon srpnja 2004. kada Vlada za predsjednika Uprave postavlja Hrvoja Vojkovića. Krajem 2006. CO ima 2183 zaposlena, na izmaku 2007. čak 2336, 7 posto više. Većini je ulaznica članstvo i/ili bliskost s vrhovima HDZ-a i/ili HSLS-a. Tu su i Celestin Sardelić, bivši veleposlanik RH u Sloveniji te bivša “loto-djevojka” HTV-a Paola Poljak, kći Siniše Poljaka, jednog od aktera afere Brodosplit. Od ožujka 2008. Poljak “priprema prodajne zastupnike u području javnog nastupa i svojim bogatim iskustvom, koje je stjecala godinama radeći na televizijama, predstavlja znatno pojačanje i jednu od ključnih figura u Službi edukacije kadrova”, ističu u CO. Sardelić od travnja 2008. Upravu savjetuje o regionalnom razvoju premda i Mate Granić lobira za akvizicije za što, prema neslužbenim tvrdnjama upućenih, mjesečno dobije 3000 eura. Od 2004. CO nije ni preuzela ni aktivirala neko društvo u regiji, a ovih dana ostali su i bez albanskog Insiga, koji je prodan američkoj tvrtki. Iako u CO ne otkrivaju visinu plaća, doznajemo da Paola Poljak mjesečno prima 13-15 tisuća kuna neto, a Čačija i Sardelić gotovo 23.000 kuna plus pravo na korporacijsku karticu i službeni automobil. Odgovor da je Sardelić doveden “zbog iskustva i poslovnih poznanstava radi odrađivanja složenih diplomatskih radnji prilikom izlaska na nova tržišta u regiji” još i stoji. Obrazloženje za Čačiju da je “zbog kontakata koje je imao na prijašnjim funkcijama zadužen za velike klijente i potencijalne partnere” ilustrira osebujnu (ne)ozbiljnost vlasnika CO.

Jake veze
Poslovne kontakte možda ima Sardelić, CO je za Poljak prvo konkretno radno mjesto pa je dvojbeno gdje je stekla “visoku društvenu poziciju i jake poslovne veze”. Kako (po)vjerovati da Čačija može poslovno spajati CO i Siemens ili slične tvrtke što je imperativ u sve žešćoj konkurenciji. Iako u CO ističu “troje navedenih zaposlenika visoko su školovane i u društvu visokopozicionirane osobe koje posjeduju određena znanja, stručnost i iskustva koje smo ocijenili potrebnima pri zapošljavanju”, ne iznose koje diplome imaju. “To su ugledni ljudi s jakim poslovnim kontaktima kakve velike tvrtke uvijek traže. Za te pozicije CO nije u obvezi dati javni natječaj jer je riječ o ljudima sa specifičnim znanjima i iskustvima”, ističu u Croatia osiguranju.

usporedbe

Bez direktora marketinga
U CO su i Marijan Križić, državni tajnik ministrice Kosor u prvom mandatu, te Branka Jagar, glasnogovornica M. Kutle i bivša supruga R. Bolkovića. Od siječnja CO nema direktora prodaje i marketinga, što je godinu dana radio Zvonimir Tolić, doveden kao kadrovsko otkriće iako je navodno u Jadranskom osiguranju dobio otkaz, iz CO odlazi samovoljno.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Ovdje upišite svoj komentar…

I onda mi je najbolje kad svi počnu zabrinuto kimati glavama čim netko počne kukati kako smo prodali banke strancima. Dok su bile naše, ovako se je i u njima gospodarilo, pa smo morali sanirati bankarski sektor za više nego smo ga prodali. Taj proces tek slijedi za domaći dio osigurateljnog sektora koji još uvijek na žalost drži većinu tržišta, te pravi više štete nego koristi. Osiguranje Zagreb se srećom uspjelo prodati (uvaliti) Basleru pa su u prvoj godini počistili bilancu za 64 Mil. EUR, iznos veći od godišnje zaračunate premije. A Osiguranje Zagreb je imalo tek 5% tržišta. Pitanje je što se sve skriva u Croatiji i koncernu Agram…

Tko ti je kriv kaj vi nemrete “sirti nogice” kao one….Ja to gledam vec godinama i sasvim sam naviknuo na to . BTW, musko sam i nisam homo tako da sam u zivotu s navedenim stavom osudjen da budem luzer! Crkvo javi se!


što smo htjeli to IMAMO.

I više od toga!
Svaka nam čast!

New Report

Close