CMS: "Vojno osposobljavanje" je novi oblik obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsel Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsel

Takva odluka bila bi još jedan opasan korak prema daljnjoj militarizaciji hrvatskog društva, koja je u zadnjih godinu dana poprimila zabrinjavajuće razmjere, ističe CMS.

Centar za mirovne studije (CMS) pozvao je u četvrtak zastupnike u Hrvatskom saboru da ne podrže izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama, tvrdeći da bi one dovele do opasnog presedana kroz uvođenje novog oblika obaveznog vojnog roka pod imenom "vojno osposobljavanje".

Ako se usvoje predložene izmjene zakona MORH će unatoč odluci o zamrzavanju vojnog roka iz 2007. godine moći pozivati sve građane starije od 27 godina, koji nisu služili vojni rok, na tzv. vojno osposobljavanje pod krinkom "razvoja sigurnosne kulture građana", upozorava CMS u priopćenju.

Takva odluka bila bi još jedan opasan korak prema daljnjoj militarizaciji hrvatskog društva, koja je u zadnjih godinu dana poprimila zabrinjavajuće razmjere, ističe CMS.

Osim što analiza proračuna pokazuje da najviše kapitalnih ulaganja odlazi u obranu, umjesto u obrazovanje i suzbijanje siromaštva, militarizacija društva vidljiva je i u položaju institucija sustava civilne zaštite, kao što su civilna zaštita, gorska služba spašavanja, hitna pomoć i vatrogasci, koje su podređene MORH-u.

"Dok ministar obrane Damir Krstičević u javnosti govori o sinergiji i boljoj koordinaciji svih aktera, u realnosti se događa podčinjavanje i marginalizacija civilnih institucija zaduženih za sigurnost građana u odnosu na vojsku. Tako se i u trenutnim kriznim situacijama borbe s poplavama uloga vojske neproporcionalno više naglašava nego uloga drugih civilnih institucija", navodi CMS.


Na takav način ne gradi se sigurnosni sustav koji je fokusiran na prevenciju, već sustav koji reagira prekasno, kada situacija izmakne kontroli, kao što je to slučaj s poplavama, ili kao što je proteklog ljeta bilo s požarima, kaže se u priopćenju.

CMS poziva građane da se odupru trendu militarizacije tako da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u Oružanim snagama, pa neće moći biti pozivani na bilo koji oblik vojnog treninga.

Komentari (2)
 • nekoime33
  nekoime33 17:04 23.3.2018.

  Vojni rok ima smisla nakon srednje skole ili fakulteta pod nekim uvjetima. Prvi i najosnovniji su novci i toga nemamo tako da ideja stvarno nema smisla.
  Da ne pricam kako stariji od 27 imaju posao, obitelj, vlastite firme. Na koju foru oni misle kompenzirati gubitak tih novaca ili gubitak sklapanja milijunskih ugovora? Nemojmo zaboraviti da proracunski novci nisu njihovi novci nego nasi novci.
  Inace vojska ima smisla jer u vrijeme mira podize socioekonomski status obitelji, u vrijeme rata haha zna se.
  Opet pare su problem tako da su citirati stare ljude- kanite se ćorava posla.

 • shumar
  shumar 16:02 22.3.2018.

  Soroševci galame…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve