Club Adriatic i vjerovnici 11. travnja o nagodbi

Autor: Suzana Varošanec , 10. ožujak 2016. u 22:00
Hotel Alem u Baškom Polju/Ivo Čagalj/PIXSELL

Na zagrebački Trgovački sud ovih je dana predan predstečajni plan, otvara se put preuzimanju.

Tvrtka koja raspolaže  kompleksom bivših vojnih nekretnina Club Adriatic,  inače jedini predstečajni dužnik iz turističkog portfelja države bez sudske potvrde za davno izglasan plan restrukturiranja na Fini, ovih je dana ipak predala prijedlog predstečajne nagodbe na Trgovački sud u Zagrebu.

Riječ je o potezu koji vodi u pravcu konačnog raspleta, a zakazano je ročište za 11. travanj. Time u fokus dolazi očekivano preuzimanje, uz uvjet da vjerovnici, kako na Fini, tako i na sudu podrže nagodbu. Dogovoreni investitor je Prosperus Invest, koji u ime istoimenog fonda gospodarske suradnje kojim upravlja, ima obvezu ulaganja. Planirane investicije uključuju obnovu postojećih smještajnih kapaciteta u turističkom naselju Baško polje, odnosno podizanje kategorije za 300 soba te uređenje kampa.  

Potencijal postoji, doznaje se, i za izgradnju novih turističkih objekata, no to je tek moguća sljedeća faza, i u prvom redu ovisit će o prostorno-planskoj dokumentaciji. Iako je na sporost ovog postupka uglavnom utjecalo nešto duže rješavanje žalbi četiri vjerovnika, ipak ni činjenica da su konačno riješene, i to odbijene su odlukom drugostupanjskog tijela Ministarstva financija, nije ubrzala daljnji postupak. Zašto je Club Adriatic propustio nekoliko mjeseci, trenutno je nepoznanica, osobito jer je tvrtka od Fine potrebnu dokumentaciju za sudsko sklapanje nagodbe preuzela početkom listopada prošle godine.

No, dugo čekanje na investitora u ovom slučaju, pored štete zbog prologiranja ulaganja u objekte, koji su mogli biti unaprijeđeni za predstojeću sezonu, pokazalo je i svoju dobru stranu, i to kroz test Prospersovih preuzetih obveza u HTP Korčuli i HTP-u Orebić gdje je po istom principu vlasnički ušao. U HTP Korčuli lani su ulaganja iznosila 50-ak milijuna kuna u hotele i apartmane, pa je pola kapaciteta obnovljeno i dignuto na četiri zvjezdice, dok je investicija u iznosu od 20 milijuna kuna u tijeku u HTP-u Orebić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close