Članstvo u EU ‘dobro’ samo za 32 posto hrvatskih građana

Autor: Vesna Roller , 19. prosinac 2006. u 06:30

Hrvatska postala apsolutni ‘favorit’ u negativnom odnosu prema pridruživanju europskoj obitelji. U Rumunjskoj i Bugarskoj punopravno EU članstvo ‘dobrim’ drži 62, odnosno 55 posto, a u Turskoj 54 posto ispitanih

“Slika” Europske unije u Hrvatskoj sve je lošija, a opada i potpora EU članstvu među našim građanima, pokazuju to podaci jučer objavljenog Standardnog Eurobarometra koji se provodi svakih šest mjeseci. Samo 32 posto građana u listopadu ove godine, kada je ispitivanje provedeno, odgovorilo je kako vjeruje da bi članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bilo “dobra stvar”. Time je Hrvatska postala apsolutni favorit u negativnom odnosu građana prema pridruživanju europskoj obitelji – u svim članicam EU te svim kandidatkinjama postotak onih koji EU članstvo vide kao dobro je veći!

Skeptičniji od Britanaca
U Rumunjskoj i Bugarskoj punopravno EU članstvo “dobrim” drži 62, odnosno 55 posto građana. U Turskoj tako smatra 54 posto ispitanih. Hrvatska je nadmašila i najeuroskeptičniju staru članicu Britaniju, koja je dugo bila na prvom mjestu, a sada je iza Hrvatske sa 34 posto onih koje EU članstvo vide pozitivno. Među novim članicama relativno slabo mišljenje o pridruživanju imaju Mađari, dobrim ga ocjenjuje 39 posto, u Latviji 43 posto. Na članstvo u Uniji i dalje pozitivno gleda najviše Iraca (78 posto), ono visoko kotira i u Slovačkoj (61 posto), susjedi Slovenci također su natprosječno pozitivni – 57 posto ispitanih EU članstvo vidi kao dobro. Image Unije u Hrvatskoj također se pogoršao tijekom posljednjih šest mjeseci, od posljednjeg, proljetnog Eurobarometra, i to za nekoliko postotaka. Svega 7 posto ispitanih EU vidi u vrlo pozitivnom svjetlu, 26 posto uglavnom pozitivno, uglavno negativnu sliku ima 21 posto hrvatskih građana, vrlo negativnu njih 8 posto, a 36 posto ispitanika vidi je u neutralnom svjetlu. Najnoviji, 66. po redu Standardni Eurobarometar proveden je u svih 25 država članica Europske Unije, u dvjema pristupnim zemljama: Bugarskoj i Rumunjskoj, te u dvjema kandidatkinjama u pregovorima: Hrvatskoj i Turskoj, kao i u dijelu Cipra koji je pod turskom upravom.

Rast zadovoljstva
Ovo je peto takvo istraživanje koje je obuhvatilo Hrvatsku, priopćili su jučer iz delegacije Europske Komisije u Zagrebu. Glavne teme istraživanja bile su klima mišljenja, gospodarstvo i zapošljavanje, Europska politička unija, proširenje, vrijednosti europskih građana. Reprezentativni uzorak građana starijih od 15 godina na kojemu je ispitivanje provedeno obuhvatio je ukupno 29.152 ispitanika – 24.565 stanovnika EU-a 25, 4087 iz pristupajućih i kandidatskih zemalja, od toga 1000 stanovnika Hrvatske, te 500 stanovnika dijela Cipra pod turskom upravom. Sa sudionicima istraživanja ispitivači su razgovarali izravno u njihovim domovima. Što se tiče ostalih rezultata istraživanja za Hrvatsku, ona su pokazala da zadovoljstvo životom nastavlja rasti, a strah od nezaposlenosti padati. Uz pad povjerenja u EU i potpore euro-članstvu Hrvatske, opada i potpora europskim politikama. Naši građani podupiru prerastanje EU-a u političku uniju i usvajanje europskoga ustava, a također žele uvesti zajedničku valutu euro. Iako je EU u Hrvatskoj sada nešto manje popularan nego prije pola godine, ovo istraživanje pokazuje da je dugoročno opredjeljenje hrvatskih građana ipak proeuropsko, smatraju u Delegaciji EK, a da “na odgovore Hrvata i dalje često snažno utječu dnevnopolitički faktori”.

‘Stara’ EU i dalje protiv proširenja

BRUXELLES – Potpora proširenju Europske unije među 15 starih članica i dalje je znatno ispodpolovična te iznosi svega 41 posto, a u novima je mnogo veća, čak 72 posto. Ukupno gledajući na razini svih 25 zemalja članica, daljnje proširenje podržava 46 posto europskih građana, a 42 posto ih se tome protivi, pokazuju jučer objavljeni rezultati najnovijeg Eurobarometra. Najveću potporu proširenju daju građani Poljske (76 posto), zatim Slovenije (74 posto) te Grčke (71 posto). Uz Grčku, u još samo tri stare članice potpora proširenju prelazi 50 posto, a to su Portugal (54 posto), Švedska (53 posto) i Španjolska (51). Od novih članica najmanja potpora proširenju zabilježena je u Estoniji (59 posto). Najniža potpora proširenju zabilježena je u Njemačkoj (30 posto), Austriji, (31 posto), Luksemburgu (32 posto), Francuskoj (34) i Velikoj Britaniji (36). U Britaniji, čija vlada spada među najveće zagovornike daljeg širenja EU, podrška proširenju opala je za 8 posto u odnosu na rezultate Eurobarometra iz proljeća ove godine. Najveći porast podrške u odnosu na proljetni Eurobarometar zabilježen je u Grčkoj gdje je porasla za 15 posto te u Slovačkoj za 11 posto. Što se tiče hrvatskih građana, njih 64 posto podržava dalje proširenje i tu nema promjena u odnosu na proljetni Eurobarometar.
(Igor Medić)

Komentirajte prvi

New Report

Close