Članstvo obavezno, HPK-u godišnje do 7,5 milijuna kuna

Komora ima oko 1000 članova/FOTOLIA Komora ima oko 1000 članova/FOTOLIA

Vlada dala 'zeleno svjetlo', mjesečni iznos koji naplaćuju ne smije prelaziti 6 kn.

Vlada je na jučer održanoj sjednici usvojila prijedlog novog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori prema kojem će članstvo biti obvezno za poljoprivrednike koji dobivaju potpore, a članarina neće moći biti veća od šest kuna mjesečno.

Novim bi se zakonom utvrdilo obvezno članstvo u Komori onih poljoprivrednika koji su korisnici potpora, a koju po barem jednoj osnovi ostvaruju iz državnog proračuna, Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi ili pak Europskog poljoprivrednog fonda. Maksimalan iznos članarine ne smije prelaziti šest kuna mjesečno, što znači da godišnje može iznositi maksimalno 72 kune.

Prema predviđenom broju potencijalnih članova, procjenjuje se da će godišnji prihod od članarina iznositi 7,5 milijuna kuna.HPK je osnovan 2009. godine, a članstvo je najprije bilo obvezno za sva poljoprivredna gospodarstva, fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika. Međutim, izmjenama Zakona o HPK 2012. godine ukinuto je obvezno i uvedeno dobrovoljno članstvo. 

"To je rezultiralo značajnim rasipanjem članstva. Trenutno Komora broji oko tisuću članova od ukupno upisanih više od 164 tisuće poljoprivrednika, što ne predstavlja vjerodostojnu reprezentativnost krovne institucije poljoprivrednika, koja je i članica krovne EU asocijacije poljoprivrednika, Copa & Cogeca", kazao je na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. U državnom proračunu za 2018. predviđeno je financiranje Komore u iznosu od 300.000 kuna.

Komentari (4)
 • ZgLob
  ZgLob 10:44 19.3.2018.

  Kirin


  Nova uhljebana od koje nikakve koristi! A reket i državne donacije jedini izvor prihoda! Fuj!

  u poljoprivredu se slije prilično
  što naših što EUropskih milijardi tako da je ovo mali trošak za njih
  a uhljebima će dobro doći
 • Romel
  Romel 8:52 19.3.2018.

  Jel ko to broji?
  Jel to 599. ili 600. parafiskalni namet?

 • VasIsusK
  VasIsusK 6:56 19.3.2018.

  Umjesto da ukidaju postojece oni uvode nove poreze….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!