Cjepivo za tetanus povučeno zbog opasnih posljedica

Autor: Marija Crnjak , 10. listopad 2006. u 06:30

ZAGREB – Cjepivo Hrvatskog imunološkog zavoda protiv difterije i tetanusa za odrasle koje se daje sedmogodišnjacima povlači se ovih dana s tržišta jer može dovesti do ozbiljnih posljedica na zdravlje, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Radi se o dvije serije cjepiva tržišnog naziva “Ana-Di-Te pro adults” (serije 29/3 i 29/4) koje se prema službenom kalendaru cijepljenja daje djeci u prvom razredu osnovne škole, te potom u završnim razredima osnovne i srednje škole, a prema stručnoj terminologiji radi se o opozivu Klase I koji se provodi jer može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode prošlog četvrtka od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zaprimila je obavijest o privremenoj obustavi korištenja cjepiva, zbog nehomogenosti cjepiva, to jest vidljivih sitnih granula koje protresanjem bočice ne nestaju, te se navlačenjem u injekciju stvara talog. HZJZ je potom telefonski i pisanim putem obavijestio voditelje Službe za epidemiologiju županijskih Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba da se privremeno obustavlja korištenje navedenih serija cjepiva. Zavod za javno zdravstvo nije zaprimio nijednu prijavu posljedice eventualnog korištenja povučenog cjepiva, a neslužbeno doznajemo da su neispravno cjepivo otkrili školski liječnici prilikom cijepljenja prvašića, zamijetivši granulaciju u injekcijama. Kako doznajemo u Imunološkom zavodu, proizvođač je počeo s povlačenjem cjepiva s tržišta, no nismo uspjeli doznati o kojoj se količini doza radi. “Povlačenje cjepiva iz navedenih serija u tijeku je i dok se ne završi ne možemo znati o koliko je doza riječ.” Naime, cjepivo Ana-Di-Te na tržište dolazi preko županijskih centara koji ga distribuiraju u svojim lokalnim zajednicama. Obrnutim putem cjepivo se sada povlači tako da u Zavod tek treba stići. Međutim, obavijest o tome da je cjepivo van upotrebe stigla je u sve centre tako da nema opasnosti da će se koristiti, pojasnila je za Poslovni dnevnik Anđa Treščec, zamjenica ravnateljice Imunološkog zavoda.
Zavod je posljednjih dana zanimljiv na tržištu kapitala naglim rastom cijene dionica i trgovanja nakon vijesti da će ponovno proizvoditi cjepivo protiv gripe. Konačno su se sastali predstavnici svih onih koji mogu promijeniti situaciju u Zavodu – Vlade, Sabora, HFP-a, HZZO-a, HZJZ-a, HGK-a i Privredne banke. Donijet je i poslovni plan koji predviđa izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, a ulaganje će ići isključivo iz domaćih resursa.

Komentirajte prvi

New Report

Close