Cjenkanje oko naknade za turističko zemljište

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2011. u 22:00

Ako se Vlada izbori za 3,5 kune po metru zemljišta koje koriste tvrtke, to će značiti 350 milijuna kuna prihoda

S gotovo tri mjeseca zakašnjenja Vlada će, kako neslužbeno doznajemo, na današnjoj sjednici donijeti uredbu o koncesijama nad turističkim zemljištem. Međutim, u srijedu kasno poslijepodne još su trajali žustri pregovori na relaciji dvaju ministarstava, turizma i pravosuđa, te turističke industrije o visini koncesije koju će turističke tvrtke plaćati za korištenje državnog zemljišta.

Osnovni predmet spora je visina fiksnog dijela koncesije koja se ovih dana “kliže” od 2,5 do čak 3,5 kune po četvornome metru, tvrde izvori Poslovnog dnevnika, uz napomenu da se obećan dijalog Vlade i industrije pretvorio u Vladino “podmetanje odredbi” iza leđa navodnih partnera. Naime, čim su hotelijeri dali naznaku pristanka na fiksnu naknadu od 2,5 kune po četvornome metru, iznos je počeo rasti, a s njim i tenzije među pregovaračima. Predstavnici turističkih tvrtki ni jučer nisu željeli davati izjave prije službene objave uredbe, no među predstavnicima branše doznaje se da je neprihvatljiv svaki iznos koji premašuje 2,5 kune po četvornome metru. Za državu s druge strane svaka dodatna lipa od koncesije pomnožena s veličinom površine predstavlja znatno veći prihod jer je riječ o stotinu milijuna četvornih metara zemljišta koje nije procijenjeno u pretvorbi.

Kad bi Vlada uspjela dobiti 3,5 kune za metar, godišnje bi to samo od fiksnog dijela naknade bila solidna svota od 350 milijuna kuna. Tome treba dodati varijabilni dio koji će ovisiti o godišnjem prihodu tvrtki, opremljenosti kampa te razvijenosti mjesta, a kretat će se od najmanje 0,25 posto za kampove te 0,66 posto za hotele do dva posto prihoda ako su svi kapaciteti popunjeni cijele godine. Pregovarači na strani industrije i dalje su nezadovoljni nejasnom definicijom suvlasničke zajednice hotelijera i države koju ni spomenute uredbe nisu definirale. Također uredba navodno ne regulira ni formiranje fonda za turizam. Prema Zakonu o turističkom zemljištu, 60 posto iznosa koji se prikupi koncesijama ući će u fond iz kojeg će se financirati projekti za poboljšanje turističkih sadržaja. Međutim, još nije definirano tko će formirati navedeni fond, kako će on funkcionirati, kao ni kome i kako će se dodjeljivati novac za projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close