Cjeloživotno učenje je nužno

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2015. u 22:00
Foto: Pixsell

Socijalni partneri rješavaju problem manjka kvalificiranih radnika.

U HUP-u u Zagrebu, 21. rujna, održana je sjednica Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije.

Na sjednici se naglasila važnost socijalnog dijaloga te je Izvršni odbor donio odluku da se prihvaća poziv Sindikata metalaca Hrvatske-IS da se započne s pregovorima za granski kolektivni ugovor za metalnu industriju. Područje prava i odgovornosti o kojima se namjerava razgovarati proširit će se i na cjeloživotno učenje. Izvršni odbor je potvrdio namjeru da se sa Sindikatom metalaca Hrvatske-IS potpiše Sporazum kojim će se potvrditi zajedničko opredjeljenje za uspostavljanje cjeloživotnog obrazovanja kroz Centar za metalske kompetencije CeMeKo.

U svrhu jačanja partnerskih odnosa donesena je odluka da se pristupi osnivanju Socijalnog vijeća za metalnu industriju i elektroindustriju što se vidi kao jedan od načina da se zajednički doprinosi gospodarsko-socijalnom razvoju metalskog i elektroindustrijskog sektora. Jednoglasnom odlukom za člana Izvršnog odbora Udruge metalne industrije kooptiran je Kristian Krpan iz tvrtke MCZ d.o.o. iz Labina. Zbog sve izraženijeg nedostatka kvalificirane radne snage na tržištu rada, zaključeno je da je za 2016. nužno da nadležno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobri kvote za uvoz radne snage u deficitarnim zanimanjima.

Od nadležnih institucija očekuje se da se angažiraju na provođenju nužnih promjena u obrazovnom sustavu kako bi on odgovarao potrebama industrije te da se provedu izmjene Zakona o strancima na način da regulativa bude fleksibilna i omogućuje pravovremen odgovor za radnom snagom koje nema na tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close