‘City Ex u predstečaju atraktivna meta’

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 21. srpanj 2015. u 10:44
U segmentu paketa drže oko 18 posto tržišta/Nel Pavletić/PIXSELL

Pregovori s vjerovnicima vrlo su korektni, inicirani su i razgovori s potencijalnim ulagačima, otkriva Radušić.

Prošli tjedan otvorena je predstečajna nagodba nad City Exom, a imenovan je i novi predsjednik Uprave.

Riječ je o Silviju Radušiću iz Provectus Capitala, kojeg je vlasnik City Exa postavio u tvrtku kao interim manadžera (privremeni menadžer u kriznim situacijama). Prema podacima iz ožujka, dug tvrtke iznosi 145 milijuna kuna, a započeto je i veliko restruktuiriranje, nakon kojeg će biti otpušten 861 zaposlenik, a ostat će ih 205. Tvrtka se, naime, opredijelila za dostavu paketa, a odustaje od dostave pisama. Radi što uspješnijeg provođenja restrukturiranja City Ex je i u potrazi za strateškim ulagačem. Radušić kaže da su inicirani određeni razgovori s potencijalnim ulagačima, ali da se u ovoj fazi detalji ne mogu iznositi. 

 

145milijuna

kuna iznosi dug City Exa prema podacima iz ožujka

Financijski investitori 
City EX ima značajan tržišni udjel u segmentu dostave paketa u RH i kao takav je zanimljiv postojećim tržišnim sudionicima u segmentu paketne dostave i logističkih usluga, ali i novim kompanijama koje bi voljele ući na paketno tržište. S obzirom na snažan rast tržišta paketne dostave, to postaje atraktivan segment i za tzv. financijske investitore i investitore koji ulažu u tvrtke u financijskim problemima", objašnjava Radušić. Što se tiče vjerovnika, kaže da se pregovori odvijaju u iznimno korektnoj atmosferi.

"Vjerovnici imaju razumijevanja za nepovoljnu situaciju u tvrtki i vrlo smo pozitivni kad je riječ o uspješnoj provedbi dogovora. U svim razgovorima došli smo do zaključka da je nastavak poslovanja društva u interesu svih vjerovnika", kaže Radušić. Račun društva nije u blokadi, pa je zaštićen od ovrhe razdoblju provedbe  postupka predstečajne nagodbe, što znači da klijenti imaju jamstvo da njihova novčana sredstva koje je City Ex naplatio s temelja otkupnina za pošiljke ne mogu postati predmet blokade ili ovrhe.

Tržište paketne dostave bilježi snažan rast u Hrvatskoj i u Europi. Štoviše, domaće tržište paketne distribucije može se svrstati u jedno od rijetkih propulzivnih tržišta u Hrvatskoj. Projekcije broja poslanih paketa upućuju na nastavak trenda rasta u Europi, pri čemu je on posebno izražen na tržištima u razvoju, za koje se projiciraju gotovo dvostruko veće stope rasta nego na razvijenim tržištima. 

 

Radušić

Zbog snažna rasta paketne dostave City Ex je atraktivan i tzv. financijskim investitorima i investitorima koji ulažu u tvrtke u financijskim problemima

Treći po tržišnom udjelu 
"Zato City Ex zahvaljujući tržišnom udjelu svakako ima odličnu predispoziciju za daljnji rast i razvoj poslovanja. Prema našoj procjeni, City Ex u segmentu paketa ima treći po veličini tržišni udjel u Hrvatskoj, oko 18 posto. Dakle, uz sve teškoće, ima tržišni udjel što prelazi neke od konkurenata na hrvatskom tržištu koji djeluju kao dio vrlo snažnih globalnih kurirskih i logističkih kompanija. Uza sve izazove koje nosi trenutačna situacija, CityEx ima priliku za očuvanje poslovanja i daljnji razvoj. Uspjeli smo i zadržati konkurentnu razinu kvalitete usluge u paketnom segmentu i to nam je trenutačno najvažnije kako bismo opravdali povjerenje naših klijenata", ističe Radušić.

City Express prije gotovo 20 godina osnovao je poduzetnik Boris Vidić, koji je 2008. većinski dio tvrtke prodao Digitel komunikacijama, a oni tri godine kasnije private equity fondu Bancroft. No, otad se prihodi i dobit smanjuju, a u konačnici je sve završilo s gubicima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Firma se operativno raspala, segment paketa im je kontinuirano stvarao gubitke, a ovaj novi prodaje priče!

Za koga je to City Ex atraktivn meta?

New Report

Close