Nisu dobile plaću pa otišle na bolovanje: Usred špice sezone u domaćoj zračnoj luci nema čistačica

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2019. u 10:41
Foto: Getty Images

Zračnu luku Split inače tijekom ljetnih mjeseci čiste zaposlenici tvrtke International Outsourcing Services (IOS) s kojom je splitska zračna luka sklopila sporazum za čišćenje zrakoplova i objekata.

Dok je potražnja za radnicima na vrhuncu, na najprometnijem hrvatskom aerodromu tijekom turističke sezone, djelatnici koji su angažirani tzv. outsourcingom otvorili su bolovanje jer im kasni plaća za svibanj, piše Večernji list. 

Zračnu luku Split inače tijekom ljetnih mjeseci čiste zaposlenici tvrtkeInternational Outsourcing Services (IOS) s kojom je splitska zračna luka sklopila sporazum za čišćenje zrakoplova i objekata. 

Čistačice pak tvrde da im IOS još nije isplatio plaću za svibanj, a problema je, kažu, bilo i s uplatom doprinosa. Zbog toga su, piše dalje Večernji, čistačice od utorka – kod kuće. Trenutno ih ne radi oko 90. Osnovica plaće im iznosi 3100 kuna, putni troškovi im se plaćaju 300 kuna, a prekovremeni se rad plaća 19,63 kune po satu. Čistačice kažu da za IOS odrade i po 200 sati mjesečno. 

Direktor splitske zračne luke, Lukša Novak, objasnio je da s IOS-om imaju sklopljen dvogodišnji sporazum za usluge čišćenja koji je vrijedan 16,6 milijuna kuna. IOS je taj posao dobio na javnom natječaju, a Novak priznaju da tvrtka ima problema u osiguravanju dovoljnog broja djelatnika sukladno ugovoru. 

– Mi prema IOS-u uredno ispunjavamo svoje obveze. IOS pak obavlja preuzete poslove s 30 do 40 posto djelatnika u odnosu na planirani broj. Stoga se ne može reći da se usluge ne obavljaju, nego da se obavljaju u smanjenom obujmu i uz teškoće, kaže Novak. 

Iz IOS-a pak kažu da ovih dana Zračnu luku Split održavaju pomoću posebne terenske ekipe te kako se ne radi o klasičnom štrajku radnica koje su ostale kod kuće već o revoltu zbog kašnjenja plaće za svibanj. Pritom priznaju da s isplatom kasne 11 radnih dana. 

– Radi se o kašnjenju isplate jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate. Odnosno, nakon isteka trenutačne blokade novca, počet će isplata plaća radnicima, objasnio je za Večernji list direktor IOS-a Stjepo Car. 

Inače, IOS je, prema financijskom izvještaju za 2018., imao prihode od 14,1 milijun kuna, što je tri milijuna kuna manje nego 2017. Pritom je ostvario dobit od 60 tisuća kuna, a njihove su se čistačice i prošle godine pobunile tražeći bolje uvjete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close