Ciril Zovko odustao od ulaganja 50 milijuna eura u Importanne u Bihaću

Autor: Saša Paparella (VLM) , 08. studeni 2013. u 18:56
Luka Klun/PIXSELL

Radovi su počeli u ožujku 2012., već potkraj te godine radnici su se povukli s gradilišta.

Hrvatski poduzetnik Ciril Zovko investira 50 milijuna eura u gradnju stambeno- poslovnog centra Importanne u Bihaću, što će proljepšati grad, otvoriti 500 radnih mjesta, ostvarivati godišnji prihod od 60 milijuna eura i puniti kantonalni proračun s deset milijuna eura godišnje, javili su prije dvije godine bosanskohercegovački mediji.

Već u ožujku 2012. počeli su radovi i Zovko je, kao vlasnik Importanne grupe, u pratnji načelnika općine Bihać Albina Muslića održao prigodnu tiskovnu konferenciju. “Ovo je projekt ispred našeg vremena”, rekao je Zovko najavljujući gradnju stambeno-poslovnoga objekta površine 75.000 četvornih metara, s neboderom, šoping centrom, hotelom s pet zvjezdica, multiplex kinodvoranama…

Trebala je to biti najveća strana investicija te godine u BiH. Načelnik Muslić rekao je kako “tom investicijom završava jedan, a počinje novi put grada Bihaća u budućnost kojeg čini partnerstvo sa Importanne grupom”. Kazavši da dolazi bolje vrijeme za grad i građane Bihaća, načelnik Muslić je naglasio “važnost prijateljstva kojeg je Zovko sa svojim suradnicima i prijateljima pokazao prema Bihaću, nagovještavajući optimizam i bolje sutra za ovdašnje ljude. Investicija će biti vjetar u leđa suradnji i poslu koji će poboljšati i afirmirati Bihać”.

Nakon potpisivanja i primopredaje dokumentacije između Muslića i Zovka otkrivena je maketa stambeno-poslovnog kompleksa.

A onda je odjednom sve stalo. Već potkraj 2012. lokalni portali javljaju o naglom obratu: Importanne se, tvrde, preko noći povukao sa gradilišta.

“Iselili su svoje kancelarije s gradilišta, odnijeli svu opremu i otišli. Jednostavno su nestali, a da nikoga nisu obavijestili”, prokomentirao je novi načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević (SDA), koji je tek koji dan ranije na lokalnim izborima pobijedio Muslića (SDP) i preuzeo funkciju.

Novi je gradonačelnik u svojim istupima sugerirao kako su radovi započeti neposredno prije izbora, što je trebalo pomoći njegovu konkurentu Musliću da održi vlast.

Nije, međutim, lako povjerovati da bi se Ciril Zovko kockao svojim ugledom zbog nekog lokalnog političara, nakon što je sagradio ne samo tri poslovna i stambena centra u Hrvatskoj, već je 2010. otvorio i Importanne Sarajevo, čija se vrijednost u početku procjenjivala na 60 milijuna eura, a investitor je bila tvrtka Teleoptic. 

Nismo uspjeli doznati što će biti s projektom u Bihaću: u zagrebačkoj središnjici Importannea, unatoč načelnom obećanju, nismo uspjeli dobiti odgovor ni na jedno pitanje o bihaćkom projektu. Informacije nismo dobili ni u Bihaću jer je načelnik Galijašević na službenom putu. Zadnje vijest o nesuđenom Importanne centru Bihać objavljena je u ožujku, kad je Galijašević medijima rekao da vlasnik zemljišta, tvrtka Project Management, traži novog partnera.

“S novim će partnerom vlasnik zemljišta realizirali realniji projekt koji ne uključuje gradnju hotela s pet zvjezdica. Sagradit će stambeno-poslovnu zgradu i kotlovnicu jačine jedan megavat, koja bi proizvodila električnu energiju i osigurala toplotu za kompleks, sportsku dvoranu i sve druge zainteresirane”, najavio je Emdžad Galijašević.

Iz Kanade u Hrvatsku

Od trgovačkih centara do hotelskog naselja

Zagrebačka tvrtka Importanne u vlasništvu je hrvatskog poduzetnika Cirila Zovka, koji je 1965. odselio u Kanadu. Nakon osamostaljenja Hrvatske, Zovko dio svog biznisa prebacuje u Zagreb, gdje je, 1994., pod imenom Importanne Centar, sagradio prvi šoping centar, i to u strogom središtu grada, u podzemlju između Esplanade i Glavnog kolodvora. Nakon toga slijedi i drugi veliki projekt: 1999. otvoren je i poslovno-stambeni objekt Importanne Gallerija na Iblerovu trgu. Nakon toga širi se i u druge gradove, u Dubrovniku je 2007.,  na mjestu ratom devastiranog hotela Neptun, sagrađen Importanne resort, hotelsko naselje s pet zvjezdica.  

Komentirajte prvi

New Report

Close