Cilj udruživanja: Što bolja naplata i regionalni kanal prodaje

Autor: Jadranka Dozan , 11. prosinac 2017. u 22:00
Marin Pucar, predsjednik Uprave korpivničke Podravke podravka

Sutra osnivačka skupština, na čelu Udruge Pucar iz Podravke?

Ulogu koju je u zaštiti interesa dobavljača u dosadašnjem tijeku postupka privremene uprave nad Agrokorom imala Koordinacija, ubuduće će preuzeti Udruga dobavljača koncerna Agrokor d.d. čija bi se osnivačka skupština trebala održati u srijedu.

Predstavnici vodećih domaćih kompanija koje su i veliki vjerovnici koncerna očito smatraju da je uoči predstojećih aktivnosti vezanih uz nagodbu, počevši od uspostave Stalnog vjerovničkog vijeća, uputno napraviti i taj pravno-formalni iskorak.

Računaju da će time dodatno ojačati pregovaračke pozicije vjerovnika iz redova dobavljača, to prije što je zamišljeno da Udruga bude otvorena za sve tvrtke dobavljače, neovisno o veličini ili prirodi potraživanja u smislu (ne)osiguranosti duga. Tako bi se postigla veća homogenziacija u njihovim redovima, a time, smatraju, i ojačale pregovaračke pozicije u pogledu postotka naplativosti kad se kroz plan nagodbe krene s tim razgovorima. Naime, od nepunih 30 milijardi kuna inicijalno priznatih tražbina koje nose pravo glasa prilikom nagodbe (s tim da se ukupan iznos može bitno promijebiti do konačnosti rješenja Trgovačkog suda) na one (vanjskih) dobavljača odnosi se oko 12-13 milijardi. No, uz fokus na što bolji status dobavljača u nagodbi, za većinu budućih članica Udruge podjednako je važan strateški interes i očuvanje regionalne strukture prodajnog kanala, koju im je dosad osiguravala poslovna suradnja s koncernom Agrokor putem njegova retail biznisa. No, na koji bi se način taj cilj mogao ostvariti i hoće li upravo Udruga dobavljača poslužiti u nekom trenutku kao jezgra za konzorcij domaćih kompanija koje bi se uključile u vlasničku transformaciju Agrokorove poslovne grupe Maloprodaje, zasad je prerano reći.

 

12-13 milijardi

kuna priznatih tražbina 
odnosi se na dobavljače

Predstavnici 15-ak kompanija (uključujući npr. Adris, Atlantic grupu, Podravku, TDR, Vindiju, Franck, Saponiju…) na jučer održanom sastanku u Krašu složili su se da je dodatno formaliziranje postojeće suradnje kroz osnivanje Udruge poželjan put, a kako se na nacrtu nagodbe radi već dugo, a uskoro će na red doći i formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, vremena nema na pretek. Tako je u krugu inicijatora udruge već pripremljen i prijedlog statuta te drugih tehnikalija.

Prema svemu sudeći, predsjednika Udruge dat će Podravka, a to znači Marin Pucar, a u srijedu će se znati i imena članova Upravnog i nadzornog odbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close