Cilj u 2017. srušiti udjel jedne ponude u nabavi na 35%

Autor: Marija Brnić , 20. prosinac 2016. u 22:01
Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva/Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva započelo s edukacijom službenika i poduzetnika.

Idućih pola godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Državnom školom za javnu upravu i Hrvatskom gospodarskom komorom održavat će edukacijske programe kako bi poduzetnike i javne naručitelje bolje upoznali s novim pravilima u nabavi koja startaju kroz deset dana.

Prvi edukacijski program u ciklusu otvorila je jučer potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a serijom radionica planira se obuhvatiti i službenike svih institucija uključenih u postupke javne nabave, od Uprave za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva, Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu, kao i službe na regionalnoj i lokalnoj razini. Uravnoteženje cijene s drugim kriterijima kod izbora ponude ministrica Dalić vidi kao područje na kojem je potreban najveći "trening", pa najavljuje da će se službenicima prezentirati analize konkretnih slučajeva i kako u praksi provoditi načelo ekonomski najpovoljnije ponude.

Ministrica je uvjerena i da će uvođenjem javnog savjetovanja prije objave natječaja smanjiti prostor za eventualno prilagođavanje pojedinom "poželjnom pobjedniku" u velikim nabavama. Cilj Ministarstva gospodarstva je i umanjiti visok udjel samo jedne zaprimljene ponude na javnim nadmetanjima, čija je ukupna vrijednost 40,5 milijardi kuna. U 2014. i 2015. to je bio slučaj u više od 40 posto natječaja, a zadatak koji je ministrica postavila za 2017. je spuštanje tog udjela na 35 posto, odnosno na 30 posto u 2018. 

Komentirajte prvi

New Report

Close