Cijepljenje, jedina zaštita protiv gripe

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2010. u 22:00

Voditeljica Epidemiološke službe u Hrvatskom zavodu za javno zdravtsvo govori o gripi i njezinim posljedicama

Virusi gripe svake godine u zimskom razdoblju izazovu epidemiju, a razlog je što se virusi neprekidno mijenjaju pa je usprkos imunitetu, koji nastaje nakon preboljele gripe, moguće ponovno oboljeti nakon infekcije s novom varijantom virusa.

Velike promjene virusa A mogu izazvati pandemiju, koja nastaje naglim globalnim širenjem novog virusa, na kojeg većina ljudi nije imuna. U prošlom stoljeću doživjeli smo tri globalne pandemije. Prva od njih, ona 1918. godine, tzv. španjolska gripa, odnijela je prema procjenama 20 do 50 milijuna života. I u dvije pandemije koje su slijedile, 1956. i 1968., procjenjuje se znatno više umrlih nego kod sezonske gripe. Procjena broja umrlih u posljednjoj pandemiji koja se pojavila 2009. godine s novim A HINI virusom još nije učinjena, ali prema podacima epidemiološke službe u Hrvatskoj, broj prijavljenih smrti od ove gripe bio je veći od godišnjeg prosjeka prijavljenih umrlih od sezonske gripe. Koliko god bio velik broj oboljelih i umrlih u pandemijskim godinama, on ne može nadmašiti ukupni broj oboljelih i umrlih od sezonske gripe, koja se u obliku epidemije javlja svake godine. U Hrvatskoj se bolest pojavljuje najčešće oko Nove godine. Godišnje od gripe oboli od 5 do 20 posto stanovnika, a u zatvorenim kolektivima i do 50 posto (domovi umirovljenika, škole). Godišnje registriramo od nekoliko tisuća do više od 15.000 teže oboljelih od gripe. Većina oboljelih će gripu preboljeti nakon tri do pet dana, no na žalost, ova bolest može imati vrlo ozbiljne komplikacije. Jedna od komplikacija je primarna virusna upala pluća koja može završiti fatalno. Bakterijske upale pluća u razdoblju do dva tjedna nakon infekcije s virusom gripe su česta komplikacija, a mogu se pojaviti i upala srčanog mišića, upala mišića, te upala mozga, kao i oštećenja drugih organa. Teške komplikacije se najčešće javljaju u najstarijih stanovnika i osoba koje boluju od kroničnih bolesti poput kroničnog opstruktivnog bronhitisa, astme, srčanih bolesti, bolesti jetre, dijabetesa i bolesti koje oštećuju imuni sustav. U ovoj je grupi i najveći broj umrlih.

Poznato je da u zimskim mjesecima postoji značajan porast ukupnog broja umrlih stanovnika. Najnovija istraživanja pokazuju da je za ovaj višak broja umrlih u zimskim mjesecima najodgovornija gripa. Jedini način sprečavanja gripe, njenih komplikacija i smrti, jest cijepljenje protiv gripe. Zato se prije svake sezone gripe pozivaju stariji građani i oni s kroničnim bolestima na cijepljenje koje je za njih besplatno. Cijepe se i zdravstveni djelatnici, prvenstveno radi zaštite bolesnika, a cijepiti se mogu i svi oni koji ne žele provesti zimske blagdane u krevetu, ili još gore – u bolnici. Svake godine se u sezonskom cjepivu nalaze dijelovi sva tri virusa gripe i to onih varijanti virusa za koje se temeljem epidemiološkog praćenja prethodnih sezona pretpostavlja da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni. Ove godine su u cjepivu dijelovi virusa A H3N2 Perth, A HINI v California i B Brisbane. Jedan od tri virusa gripe čiji su dijelovi u cjepivu je i AHINI v koji je prošle sezone izazvao pandemiju gripe, zbog koje je u Hrvatskoj više od 2500 oboljelih bilo hospitalizirano, a njih 86 se liječilo na odjelima intenzivne skrbi. Za sada sigurno znamo da je za 58 oboljelih liječenje bilo bezuspješno. Očekuje se da će taj soj cirkulirati i u narednoj sezoni, te ne može biti izostavljen iz sezonskog cjepiva, jer bi bez njega cjepivo moglo biti neučinkovito. Naši su građani izloženi nizu netočnih informacija o sezonskom cjepivu, koje nije niti pandemijsko, niti ‘pomiješano s pandemijskim cjepivom’, niti štetno. Radi se o dobro poznatom cjepivu, s kojim se svake godine cijepi nekoliko stotina tisuća građana, bez ikakvih komplikacija ili težih nuspojava. Nikakva zdrava prehrana, dodaci prehrani, vitamini, lijekovi koji ‘jačaju imunitet’ ili drugi lijekovi koji se javno reklamiraju kao uspješni protiv gripe – neće spriječiti gripu kod osjetljivih ljudi. Jedino što će vas zaštititi od gripe jest cijepljenje.

Ira Gjenero-Margan

Komentirajte prvi

New Report

Close