Cijene zakupa past će još 5%, sljedeće godine oporavak na uredskom tržištu

Autor: Ivan Pandžić , 24. kolovoz 2010. u 22:00

Tržište vezano uz trgovačke centre potpuno će se promijeniti jer će se zbog otvaranja novih u glavnome gradu stari seliti u manje sredine

Cijene zakupa ureda i maloprodajnih trgovačkih prostora dodatno će pasti za oko pet posto do kraja godine. Nažalost, to neće povećati popunjenost trgovačkih centara i uredskih zgrada prve klase, nego će ona, dapače, pasti. Zaključci su to, među ostalim, najnovijeg pregleda tržišta koje je izradila hrvatska podružnica međunarodnoga konzultanta Colliers Internationala.

Bez dobrih vijesti
“Do kraja godine slijedi pad, a oporavak se može očekivati tek sljedeće godine, i to uglavnom na uredskim prostorima. Stambeni sektor se neće oporaviti, a trgovački će stagnirati”, kaže Vedrana Likan, direktorica Colliersa Hrvatska. U prvoj polovici ove godine cijene zakupa u trgovačkim centrima, ponajprije u Zagrebu, već su pale za 10 do 15 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište. Sada se kreću od 13 do 60 eura, ovisno o veličini. Popunjenost trgovačkih centara ipak pada i dosegla je 17 posto. Colliers do kraja godine predviđa daljnji pad cijena zakupnina od pet posto. U vezi s trgovačkim centrima dana je i napomena da će se to tržište potpuno promijeniti jer će samo u Zagrebu nakon otvaranja Arena Centra, Ikee i Horvatinčićeva “Cvjetnog” biti gotovo 630.000 četvornih metara u trgovačkim centrima. Stari će se zbog toga morati repozicionirati, a investitori će slijediti započeti trend gradnje u manjim gradovima, a ne u Zagrebu. Pritisak na cijene zakupa bit će znatan. Na tržištu ureda nema previše novih projekata, ali kriza je utjecala na smanjenje cijena zakupa. U odnosu na prvo polugodište 2009. one su pale za 10 posto. U Colliersu kažu da je stopa nepopunjenosti narasla za 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no još je na relativno niskoj razini i iznosi 7 posto. Kako tvrtke još traže sve povoljnije uvjete od zakupodavaca te se sele u jeftinije prostore i režu troškove, očekuje se daljnji pad cijena od također pet posto. Sada zakup ureda klase A u Zagrebu iznosi između 14,5 i 15 eura u strogoj poslovnoj zoni, dok je zakup u ostalim zonama između 10 i 13 eura, podaci su Colliersa.

Kriza ne jenjava
“Pad cijena dokazuje da kriza i dalje ne jenjava”, zaključuje Likan. I investicijska kupnja objekata je zamrla. Jedina transakcija je ove godine bila Agrokorova prodaja centra na Žitnjaku W. P. Careyu. Zemlje poput Slovačke, Češke, Poljske, pa čak i Mađarske, za razliku od nas bilježe velik broj kupoprodaja, a cijene zakupa više ne padaju, nego rastu ili stagniraju. Srbija i Bugarska imaju još gore pokazatelje od Hrvatske i za njihov oporavak bit će potrebno još duže vremena.




Komentirajte prvi

New Report

Close