Cijene voća rastu gotovo 30%, gnojivo jeftinije 11,7 posto

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 19. studeni 2017. u 22:00
Na cijene su ponajviše utjecale vremenske nepogode koje su srezale urode/M. Lukunić/PIXSELL

U usporedbi s prošlom godinom očekivani rast cijena biljnih proizvoda u 2017 je 4,8 posto, dok se za stočnu hranu očekuje pojeftinjenje od 4,3 posto.

Kada se bude sumirala ukupna slika 2017. godine, očekuje se porast cijena poljoprivrednih proizvoda u usporedbi s 2010., kao i u usporedbi s prethodnom godinom.

Procjene Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako se ponajviše očekuje rast cijena biljnih i stočnih proizvoda. 

 

10,7 posto

očekivaniji je rast cijene svinja što je i najveće poskupljenja stoke u ovoj godini

U usporedbi s prošlom godinom očekivani rast cijena biljnih proizvoda je 4,8 posto, pri čemu bi najviše trebale rasti cijene voća – čak 29,3 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda mogle bi porasti za 4,3 posto.  Žitarice bi, pokazuju novi podaci Državnog zavoda, mogle biti skuplje za 7,9 posto, industrijsko bilje 10,4 posto, a povrće 3,7 posto. Kod stoke i stočnih proizvoda tijekom ove godine rastu cijene proizvoda koji imaju značajniji udio u stočarstvu (svinje, mlijeko, goveda).

Najveći rast očekuje se kod cijena svinja, prema analitičarima DZS-a on bi na kraju godine mogao iznositi -10,7 posto. Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se  pak blagi pad cijena u tekućoj godini u odnosu na baznu 2010., kao i na prethodnu godinu. Tijekom cijele 2017. najveći pad cijena bilježe cijene gnojiva koje su pale za 11,7%. Zanimljiv je i podatak da su cijene stočne hrane kroz godinu bile niže 4,1 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close