Cijene i dalje ‘divljaju’: Između dva zagrebačka kvarta razlika u cijeni kvadrata čak 1000 eura

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2019. u 14:28
Foto: Borna Filić / Pixsell

Tako je u Dubrovniku prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto.

Njuškalova analiza pokazuje kako su tražene cijene nekretnina rasle i u svibnju. Tako je, u odnosu na travanj, došlo do rasta od 0,25 posto, analizira Večernji list (Living).

Navedeni mjesečni rast je posljedica rasta traženih cijena stanova za 0,53 posto. Usporedimo li svibanjske tražene cijene nekretnina s onima iz istog mjeseca prošle godine vidljiv je poveći rast istih.

Tako su, na godišnjoj razini, cijene stanova u Hrvatskoj rasle za gotovo 9,5 posto, dok su kuće rasle za 5,5  posto. Rast je još izraženiji kad ih usporedimo sa onima iz 2017. godine. Kuće su rasle za 9 posto u dvije godine, a stanovi za čak 16 posto. Najveći rast cijena na godišnjoj razini zabilježeni su na Jadranu te u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

U Dubrovniku je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 3.890 eura što je ujedno i najviše u Hrvatskoj te je u samo 12 mjeseci zabilježila skok od gotovo 11 posto. Isti postotni godišnji rast bilježi i Grad Zagreb, u kojem je prosječna tražena cijena kvadrata stana u svibnju iznosila 2.039 eura.

Godišnji rast cijena stanova je prisutan i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Splitu on iznosio 9 posto te je u svibnju tamo prosječna oglašena cijena kvadrata stana iznosila 2.860 eura. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru je u prošlom mjesecu iznosila 2.152 eura, dok je istovremeno u Osijeku ona iznosila 993 eura.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj posljedica je, prije svega, rasta potražnje za istima.  Pogledamo li prosječne tražene cijene nekretnina u Gradu Zagrebu, detaljnije po četvrtima vidljivo je kako one jako variraju u ovisnosti o pojedinom kvartu. Tako je prosječna tražena kvadrata stana u Centru 2.576 eura, dok je istovremeno u Dugavama 1.599 eura.

Kuće su nešto povoljnije, pa je tako u centru prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 2.053 eura, dok je u Dugavama ona 1.424 eura. Na Jarunu je u svibnju prosječna cijena kvadrata stana u iznosila 1.965 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo iznosio 1.735 eura.I ostali gradovi u okolici Zagreba bilježe rast cijena stanova.

Tako je u Velikoj Gorici zabilježen godišnji rast traženih cijena za čak 12 posto, i u svibnju je prosječna cijena kvadrata stana tamo iznosila 1.312 eura. Istovremeno, u Samoboru je cijena slična, 1318 eura po kvadratu stana, no godišnji rast je nešto manje izražen, iznosio je 6,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close