Cijene najviše rasle u ugostiteljstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proteklog je mjeseca najveći rast ostvaren u ugostiteljstvu, riječ je o plusu od šest posto na godišnjoj razini.

Lipanj je Hrvatskoj donio usporavanje stope inflacije, potrošačke cijene rasle su tek 0,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku iz kojeg za usporedbu navode kako je plus mjesec prije iznosio 1,1 posto te 1,4 posto dva mjeseca prije, što ostaju najviše stope inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine.

Proteklog je mjeseca najveći rast ostvaren u ugostiteljstvu, riječ je o plusu od šest posto na godišnjoj razini. S rastom od 2,5 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini u lipnju rasle za 2,3 posto. Kod hrane su najviše, za 6,7 posto, na godišnjoj razini povećane cijene mlijeka, sira i jaja, dok je meso poskupjelo za 4,4 posto. Za 1,4 posto rasle su cijene odjeće i obuće. Najmanje, za 0,6 posto, na godišnjoj su razini povećane cijene prijevoza.

“Skromne, ali pozitivne stope inflacije posljedica su ponajprije rasta cijena prehrane, pića, prijevoza i cijena u restoranima i hotelima. Osim većeg PDV-a na ugostiteljske usluge, na dio rasta u posljednjoj kategoriji zasigurno doprinosi i rastuća potražnja u turizmu”, navode u svojoj jučerašnjoj analitičari RBA. Očekuju da će u drugom dijelu godine doći do oporavka cijena energije, a obistine li se najave o takvom trendu, ovo bi mogla bi, napominju, mogla biti prva godina s inflacijom nakon tri godine deflacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close