Cijene najma u Zagrebu ‘odletjele u nebo’, a većina je namijenjena turistima

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2017. u 11:56
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U širem centru Zagreba više gotovo da i nema stanova za dugoročni najam – sve je otišlo u ‘apartmanizaciju’, za iznajmljivanje turistima, kojih je u gradu sve više.

Kad sam prije četiri godine iznajmljivala svoj mali stan na Trešnjevci, 30 kvadrata, nakon objave oglasa zvalo me 20-ak ljudi. Prije nekoliko tjedana, objavila sam ponovno oglas, i ostala u šoku, jer me samo prvoga dana zvalo, bez pretjerivanja, stotinjak ljudi. Mnogi su bili spremni platiti i više od onoga što sam tražila, za šest mjeseci unaprijed, i što mi je bio najveći šok, bez da stan uopće i pogledaju – ispričala je za Novi list jedna Zagrepčanka.

U širem centru Zagreba više gotovo da i nema stanova za dugoročni najam – sve je otišlo u 'apartmanizaciju', za iznajmljivanje turistima, kojih je u gradu sve više. To je sa sobom povuklo porast cijena mjesečnog najma, i to za lošije stanove, koje nisu 'pojeli' apartmani, dok je bolje stanove s pristojnom mjesečnom najamninom moguće pronaći samo na periferiji grada. Iznajmiti stan od četrdesetak kvadrata turistima, po cijeni od 40-50 eura dnevno, znači dobit oko 400 eura za samo deset dana, koliko bi u slučaju najma bila zarada za cijeli mjesec.

'Oglas sam stavila na web prije sat vremena, i zvalo me već četvero ljudi, vi ste peti, smije se druga Zagrepčanka, koja je objavila oglas za dugoročni najam stana od 35 kvadrata u centru grada. Cijena je 2.000 kuna mjesečno no razmišlja da je podigne jer je interes velik.

I naša je prva sugovornica mali stan na Trešnjevci iznajmila prvoga dana objave oglasa. Studentica koja ga je unajmila mi je rekla da ga uzima odmah, bez gledanja. Požalila mi se da je potražnja tolika da vlasnici stanova odjednom na razgledavanje stana pozivaju desetak ljudi i zatim ih puštaju da licitiraju.

Student iz Osijeka potvrdio nam je da se, tražeći stan u Zagrebu, svega nagledao. U ponudi su ostali, kaže, samo loši stanovi, rekao je za Novi list. To su šupe nedostojne života. Potražnja je velika, a ponuda mala, pa garsonjere od 25 kvadrata, u lošem stanju, koštaju po 300 eura na mjesec, ističe student.

Komentari (1)
Pogledajte sve

što je s onnih 19000 praznih stanova?

New Report

Close