Cijene lijekova padaju za 30 posto, ugrožena budućnost domaćih proizvođača lijekova?

Autor: Marija Crnjak , 15. ožujak 2013. u 17:24
Thinkstock

‘Cijela reforma zdravstva koju radi Ostojić lomi se preko leđa dobavljača lijekova’.

Iako je ministar zdravlja Rajko Ostojić nedavno najavio da će lijekovi s osnovne liste pojeftiniti za 15 do 20 posto, rezanje cijena lijekova ići će i do 30 posto, a cijene nekih proizvoda bit će i više no dvostruko niže nego sad, doznaje Poslovni.hr od proizvođača lijekova i Hrvatske ljekarničke komore. Iako je to na prvi pogled dobra vijest za javnost i zdravstvene vlasti koje zbog rezova u proračunu trebaju štedjeti, drastičan rez na koji se odlučio Rajko Ostojić u pitanje bi mogao dovesti opstanak prije svega domaćih farmaceutskih tvrtki i njihovih radnih mjesta, pa potom i ugroziti opskrbu lijekova na hrvatskom tržištu, upozoravaju naši izvori, tim više što se rokovi plaćanja prema ljekarnama ponovno penju na 280 dana.

"Cijela reforma zdravstva koju radi Rajko Ostojić lomi se preko leđa dobavljača lijekova, a istodobno se nije napravila nužna reorganizacije bolničkog sustava koja bi smanjila potrošnju lijekova. Hrvatska i bez novih rezova koji će očito biti jako veliki, već ima cijene lijekova na razini 73 posto prosječne cijene u Europi", kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore koja je napravila analizu pritiglih ponuda proizvođača na javno nadmetanje za utvrđivanje referentnih cijena lijekova za osnovu i dopunsku listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Iako Portolan napominje da liste nisu konačne, i da su to samo prijedlozi cijena koje su dali proizvođači, sumnja da će nove liste biti daleko od navedenog prijedloga.  

Usporedba ponuđenih cijena s aktualnim cijenama na važećoj listi lijekova koju je napravila Komora pokazala je tako da je primjerice Pliva cijenu jednog oblika Sumameda smanjila za 50 posto, Heptanonu pada cijena za 40 posto, Belupovi lijekovi za tlak Irumed i Iruzid pojeftinit će za 49 odnosno 36 posto, Belupov antibiotik Amoxicilin za 34 posto, a Protecta protiv kolesterola cijenu skida za čak 54 posto. I ludbreški Farmal cijene je rezao od 20 do 54 posto, ovisno o proizvodu. JGL-ov lijek za tlak bit će jeftiniji za 49 posto, lijeku Larona riječka tvrtka reže cijenu za 40 posto, Ortaloxu također za 20 do 40 posto, ovisno o obliku i pakiranju. Jednako su na nove referentne cijene reagirale i strane farmaceutske kompanije čiji su lijekovi na listi HZZO-a, poput Pfizera, Astra Zenece, Krke, GSK.

Službeni komentari predstavnika domaćih tvrtki na nove liste ne mogu se očekivati dok liste ne budu objavljene za dva tjedna, pojašnjavaju naši sugovornici.

"Najveći teret rezova koji su premašili sva očekivanja pretrpjet će domaće kompanije koje ovise o domaćem tržištu. Država u nekim slučajevima tu radi sama protiv sebe, jer je jedna od najvažnijih farmaceutskih tvrtki u Hrvatskoj u vlasništvu države, i praktički hrani jedan čitav grad. Što će biti kad ti ljudi ostanu bez posla zbog smanjenog prihoda", upozorava naš sugovornik iz sektora. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne znam je li stvar u tome da sam ja nedovoljno inteligentan, ili se u ovom članku skrivaju najbitniji koncepti – kako to da uopće ministar političkom odlukom može smanjiti cijene za 50%?! Pa nije moguće da će to farmaceutske tvrtke prihvatiti ako nemaju profita?!

Da li se doista nama u ovom članku sugerira da bi država trebala umjetno držati što više cijene kako bi sačuvala radna mjesta u farmaceutskoj industiji “koja su ovisna isključivo o domaćem tržištu”.??!

Čovjek ne bi povjerovao da ne piše crno na bijelo… Dakle radna mjesta u domaćoj farmacetuskoj industriji koja neće mrdnuti guzicom da se ide probiti u izvozu – ovise o bjesomučnom guljenju hrvatskih bolesnika??! Cijena je samo 73% prosječne cijene u EU? Pa je li naš standard 73% od prosječnog standarda EU??

Osobno bih se uvijek protivio da politička sila nameće cijene koje će uništiti industiju, no ako oni sami mogu hladno ponuditi 50% nižu cijenu, i nadmetati se, znači da je situacija dijametralno suprotna – političko nasilje je omogućilo farmaecutima da gule nas, mimo tržišta.

To me samo još više uvjerava da u Hrvatskoj više nitko ne može poslovati profitabilno ako ga umjetno ne podupire državna prisila. Porezi su jednostavno ekstremno preveliki, i zarada može doći samo preko leđa potrošača, monopolom ili oktroiranim cijenama.

Smanjite plaće farmaceutkinja s 12 na 11 000 ili na 8 000 i mir. o velika stvar. najveće zlo su upravo te farmaceutske tvrtke. u nijednoj zemlji žene koje s pulta prodaju lijekove nemaju takve plaće. U Australiji i Kanadi imaju manje plaće nego profesori u školi što je i LOGIČNO.

New Report

Close