Cijene će rasti kad krenu potpore, a prodavatelji ih već pumpaju

Autor: Suzana Varošanec , 05. ožujak 2017. u 22:01
Stabilizirano tržište nekretnina, no uskoro se očekuje euforija i poremećaj/Thinkstock

Preporuka struke je ‘bolje je sad kupiti po povoljnijoj cijeni nego čekati povoljnije kredite pa kupiti po višoj cijeni’.

Nakon zaustavljanja pada broja transakcija i cijena na tržištu nekretnina, na početku ove godine  ocijenjene i kao prekretnica te godine oporavka, dolazi izvanredna prijetnja destabilizacije tržišta. Stručnjaci očekuju tržišni poremećaj, a on je posljedica administrativne intervencije u tržišne odnose, odnosno Vladine najave zakonske potpore korisnicima stambenih kredita za kupnju prve nekretnine.

Budući da nova i kratkotrajna mjera nije donesena brzo, pa stoga nije krenula u primjenu od početka godine što bi struka pozdravila, na tržište utječe kao i sve dosadašnje porezne najave, primjerice najave poreza na nekretnine. Tržište tada zastane, a isti je slučaj i nov zastoj koji je u siječnju pokazatelj malog broja kupoprodaja stanova financiranih od strane korisnika kredita. Tako je čak 90% transakcija u prvom mjesecu realizirano isključivo gotovinskim uplatama. Sad svi ostali kalkuliraju i kombiniraju; kupci što će Vlada nuditi, a prodavatelji navodno počinju s 'pumpanjem' cijena. Predviđa se da će ta stagnacija potrajati sve dok najavljeni zakon ne krene u primjenu. No, potom se prema ocjeni novog dopredsjednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Bore Vujovića i direktora agencije Opereta Nekretnine očekuje euforija.

Zbog rastuće potražnje u uvjetima ograničene ponude doći će do privremenog rasta cijena, a kad kratki val ove mjere prođe, on upozorava i na posljedice jer ćemo, kaže, tada imati više cijene, ali ne više i kupce. "Stoga danas sugeriramo našim kupcima da im je bolje sad kupiti i imati povoljniju cijenu nego čekati na povoljnije kreditne uvjete, a kupiti nekretninu po višoj cijeni", kaže Vujović. Tržište je potpuno zbunjeno, a situacija je apsurdna, iznosi Lana Mihaljinac Knežević iz agencije Zagreb West. S obzirom na najave subvencije, već kreću neki prodavatelji u smjeru pumpanja cijena, što za kupce znači da će i pored primjerice ostvarene subvencije, uz trošak kredita i višu cijenu, moguće nekretninu platiti više nego da je kupe danas, odnosno i bez da se natječu za subvenciju može im to trenutno biti povoljnija prilika", kaže Mihaljinac Knežević ukazujući i na još jednu lošu posljedicu, a to je da se na ovaj način u teži položaj stavljaju tzv. "keš kupci".

 Iza nas čini se ostaje tržišta kupaca, tj. nižih cijena, a u skladu s tempom ekonomskog oporavka i jačanjem potrošnje klatno se pomiče prema tržištu na kojem prodavatelji počinju voditi igru. U ovoj godini blagi rast cijena očekuje i član Uprave Erste nekretnina Robert Pokrovac, koji ističe da je svaka inicijativa, koja može dodatno doprinijeti dinamiziranju aktivnosti na tržištu nekretnina, dobrodošla te je pozdravlja. U tom smislu smatra da i konkretna najavljena mjera također može donijeti pozitivne pomake i koristi za sve sudionike na tržištu. 

Zakonitost tržišta
No, Pokrovac ističe i da je svakako poželjno da vrijeme između same najave mjera koje se planiraju uvesti i implementirati u zakonsko rješenje, pa do njihovog stupanja na snagu bude što je moguće kraće. Posebno je to bitno, kaže, imajući u vidu "zakonitosti tržišta i njegovu osjetljivost na informacije koje mogu imati učinak na očekivanja i ponašanja bilo kojeg od sudionika". "Naime, neminovno je da u razdoblju od najave do konkretne realizacije nekog rješenja sudionici na tržištu, u ovom slučaju potencijalni kupci stambenih nekretnina, u određenoj mjeri ipak odgađaju ili usporavaju poduzimanje konkretnih koraka ne bi li pričekali razvoj situacije i, u konačnici, iskoristili najavljenu mogućnost", kaže Pokrovac.

Shodno tome, smatra još i bitnim naglasiti da je vrlo važno općenito poticati intenzivan i konstruktivan dijalog svih aktera na tržištu, s posebnim naglaskom na komunikaciju s predstavnicima struke kako bi se postigli adekvatni sinergijski efekti. "Trenutačna situacija na tržištu nekretnina može se nazvati svojevrsnom prekretnicom, a važno je istaknuti da ona otvara priliku strateškog i razvojnog zaokreta s ciljem podizanja kvalitete utjecaja rasta građevinskog sektora na društvo u cjelini", zaključuje on. Nacrt prijedloga Zakona u fazi je upućivanja tijelima državne uprave na mišljenje, a kada se prikupe sva mišljenja izradit će Konačni nacrt prijedloga zakona te slijedi vladina procedura.

Ostaje otvoreno pitanje može li se kratkoročna mjera pretočiti u dio dugoročne stambene politike, naročito jer su potrebe za njome vezane uz demografsku obnovu trajnijeg karaktera, ali i da je ukinuta porezna olakšica za prvu nekretninu. Velik je interes građana, a potvrđuju to i brojni telefonski upiti u nadležnomu Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje se provodilo do 12. siječnja 2017. također je pokazalo velik interes javnosti. Zaprimljeno je 100-tinjak komentara, a resor ministra graditeljstva Lovre Kuščevića prihvatio je dio važnih prijedloga stručnjaka iz agencija za posredovanje u prometu nekretnina. 

Prosječna cijena
Utoliko, subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju novog ili rabljenog stana ili kuće do iznosa prodajne cijene od 1500 eura/m2, a ne do prethodno predviđanih 1900 eura/m2. Posljedica je to uvažavanja tržišnih kretanja jer prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova koji su iznad prosjeka zemlje iznosi oko 1600 eura/m2. To je omogućilo i korekciju procjene po kojoj će se, ovisno o cijenama željenih nekretnina, sufinancirati kupnja između 1500 do 2000 nekretnina. Tako će se moći ostvariti i subvencija za izgradnju obiteljskih kuća, a EKS bi u prve četiri godine otplate kredita iznosio maksimalnih 3,75% godišnje. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close