Cijena sirove kave bez efekta na ceh u kafiću

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2018. u 13:22
Omiljeni napitak je vrijedna roba bez obzira na kolebanja u cijeni/REUTERS

Potražnja raste i u nas i u svijetu pa i u Atlanticu i u Nestlé Adriaticu tvrde da bi kava uskoro mogla poskupjeti.

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu, a Hrvatska nije nikakav izuzetak te zadnja istraživanja pokazuju da Hrvati godišnje popiju kave u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Danas je međunarodni Dan kave pa nam je to poslužilo kao povod da napravimo analizu kakvi se trendovi cijene kave očekuju u narednom razdoblju. Naime, cijena kave je trenutačno na svjetskom tržištu najniža u zadnjih 12 godina te se libra (oko pola kilograma) prodavala prošlog tjedna za manje od 97 američkih centi.

U odnosu na prosinac 2017., cijena kave je 22 posto niža. To je u izravnoj koleraciji s krizom u Brazilu i padom vrijednosti brazilske valute, reala, u odnosu na dolar, a zbog čega tamošnji farmeri pojačano plasiraju kavu na svjetsko tržište gdje su cijene u dolarima. No, prema svemu sudeći cijena na globalnom tržištu, kao što je to uglavnom slučaj i s cijenom nafte, nemaju direktnih učinaka na kavu koju plaćamo u kafićima ili u trgovinama. Naime, kako pojašnjavaju iz Atlantic grupe (AG), koji u svom portfelju ima brendove Barcaff?, Grand i Bonito, ističu da je točno da je općenito govoreći pala burza i nominalna cijena kave, ali to ne znači i da je kava drastično pojeftinila, jer farmeri zadržavaju i ne prodaju kavu po ovim cijenama pa je raspoloživost kave na minimumu.

 

500 milijuna

kuna godišnje Hrvati plaćaju za ispijanje kave

Kako pojašnjava Andrej Bele, glavni direktor Strateškog poslovnog područja Kava u AG-u, činjenica je i da je tečaj eura u odnosu na dolar nepovoljan, što im kavu dodatno poskupljuje. U ovom trenutku, konkretno, nema raspoložive kave u Kopru, koji opslužuje najveći dio regije, zbog čega je cijena kave na spotu i dalje visoka i ne prati burzovna kretanja, brodovi kasne i pržionice koje ne planiraju dugoročno imaju veliki problem osigurati potrebne količine za proizvodnju. Mi smo kao veliki sustav i najveći proizvođač u regiji kroz hedging već prije osam mjeseci osigurali za nas potrebne količine, ali po višim cijenama koje će izvjesno potrajati još neko vrijeme.

Nadalje, od nove godine čeka nas nova, manja berba u Brazilu, što će samo dodatno povećati cijenu. Općenito, na trenutačnu situaciju na globalnom tržištu kave treba gledati kao na privremeno stanje, jer šire okolnosti ne idu u prilog snižavanju cijena kave koje bi se moglo reflektirati sve do potrošača u skorijem vremenu", kazao nam je Bele. Sličnog stava su i u Nest-léu koji je jedan od najvećih globalnih proizvođača kave gdje ističu da, osim Brazila, Nestlé nabavlja kavu kao sirovinu i s drugih tržišta poput Vijetnama, Kolumbije, Hondurasa, Perua.

Kako pojašnjava Miljenko Vaić, generalni direktor Nestlé Adriatic za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, u tom smislu je teško predviđati buduća burzovna kretanja cijene kave kao sirovine. "No, bez obzira na kratkoročne fluktuacije na burzi, dugoročno raste potražnja za kavom u svijetu. To je kategorija za koju se očekuje kontinuirani rast potražnje te će dugoročne cijene na burzi ovisiti o tome prate li količine proizvodnje trend rasta potražnje", kaže Vaić. Dodaje da nedavno provedeno istraživanje kompanije Nestlé pokazuje da bi cijena kave u narednih 30 godina mogla narasti za čak 76 posto.

 

97 centi

košta trenutačno pola kg kave na svjetskom tržištu

"Studija koja je bila usmjerena na kavu Arabicu predviđa da bi se do 2050., zbog globalnog zatopljenja, površina na kojoj se uzgaja kava u Brazilu mogla smanjiti za četvrtinu, što bi prouzročilo povećanje cijene. S druge strane, poljoprivreda bi se mogla suočiti s ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje utječu na smanjenje kvalitete usjeva te povećavaju prisutnost nametnika i bolesti. Pored globalnog zatopljenja, na povećanje cijene kave mogao bi utjecati i potencijalni rast cijena nafte na svjetskom tržištu. Međutim, dobra je vijest da su ovakvi scenariji mogući samo u slučaju da se kava na svjetskom nivou ne uzgaja na održiv način", ističe Vaić.

Iz te tvrtke pojašnjavaju da danas više od 250 agronoma kompanije Nestlé u sklopu NESCAFÉ Plana radi s 170.000 uzgajivača kave u 15 zemalja kako bi dobili najbolje od svojih usjeva.  Od 2010. do 2020. godine Nestlé će uložiti 350 milijuna dolara u projekte održive proizvodnje kave, a kako bi se njene buduće zalihe osigurale za sve koji diljem svijeta uživaju u popularnom crnom napitku.

"Kada govorimo o tržištu instant kave u Hrvatskoj ono je u konstantnom rastu i usmjereno je prema kavi vrhunske kvalitete – mi to vidimo kroz kontinuirani porast interesa za Nescafé Dolce Gusto kavom u kapsulama, posebice za nova tri okusa – Peru, Columbia i Honduras. To su 100% organske kave kod kojih pratimo sljedivost od uzgoja na točno određenim plantažama u tim zemljama pa sve do finalnog proizvoda u trgovini te nudimo vrhunski espresso po prihvatljivoj cijeni. Isti trend rasta potražnje vidimo za premium instant kave Nescafé Gold i Nescafé Sensazione Creme. Naime, prema Nielsen podacima zadnjih 12 mjeseci kategorija instant premium kave raste po prosječnoj stopi od 9,8%, a kategorija kave u kapsulama raste po prosječnoj stopi od 13,3%. To su ujedno i kategorije u kojima vidimo veliki potencijal", kaže Miljenko Vaić.  Za komentar smo zamolili i najvećega domaćeg proizvođača kave Franck, ali do zaključenja broja nismo ga uspjeli dobiti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“šire okolnosti ne idu u prilog snižavanju cijena kave koje bi se moglo reflektirati sve do potrošača u skorijem vremenu”

Naravno da ne idu. Pojeftinjenje za potrošača se nikada ne događa jer je u koliziji sa širim okolnostima bonusa sitnoj bagri. Tečaj je isto nepovoljan iako je prosječan tečaj ove godine najniži u zadnje 4 godine. Da ne govorimo da je Nestle u provedenom istraživanju pod nazivom usta-moja-hvalite-me najavio da će morati dići cijene u budućnosti.

OK, razumijemo da nećete spustiti cijene to mi je i normalno, no možete li naći nekoga sa imalo mozga da to isprezentira a da ne bude baš uvreda za inteligenciju?

New Report

Close