Cijena nafte najniža u 11 godina

Autor: Darko Bičak , 21. prosinac 2015. u 22:00
Benzin jeftiniji za 6 lipa, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Dizel bi na hrvatskim crpkama trebao pojeftiniti za 23 lipe.

Cijene goriva od utorka bi trebale ponovo pasti, već treći tjedan zaredom, i to benzina oko 6 lipa po litri, a dizelskih goriva oko 23 lipe po litri, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva. 
Iz Ministarstva pojašnjavaju da prema jučerašnjem izračunu, zbog pada cijena naftnih derivata na Mediteranu od 1,3 posto (benzini), odnosno 8,15 posto (dizel) u odnosu na prošli tjedan te uz pad tečaja dolara od 0,5 posto, cijene motornih goriva bi trebale ići dolje.

 

34,4 dolara za barel

aktulana je cijena nafte na burzi u New Yorku

Podsjeća se da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj slobodno pa nove cijene u konačnici prvenstveno ovise o odluci trgovaca. 
Na londonskom je tržištu cijena barela nafte u ponedjeljak ujutro pala na najniže razine od 2004. godine, jer su ulagači zabrinuti zbog prevelike ponude, dok je potražnja slaba zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Nakon što je prošloga tjedna pala oko 2,5 posto, sada je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 2 posto, na 36,17 dolara, što je njezina najniža razina od 2004. godine. 
Tako je zaronila i ispod 36,20 dolara, što je bila njezina najniža razina na vrhuncu globalne financijske krize 2008. godine. Na američkom se tržištu jučer naftom trgovalo po 34,40 dolara. Polovicom 2014. cijena nafte je, bila iznad 100 dolara i od tada konstantno pada do današnjih razina.

Komentirajte prvi

New Report

Close