Cijena limuna dostigla 32 kune po kilogramu

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2016. u 09:06
FOTO: Thinkstock

Nakon svibnja nestaje naš limun. A to je onda vrijeme da se uvozni penje s cijenama u nebeske visine.

 Je li je riječ o divljanju tržišta ili o redovitoj pojavi koja se bilježi unazad nekoliko godina, teško je reći, ali je činjenica da je cijena limuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za više od 40 posto! Svjedoči tomu cijena limuna koja se unazad nekoliko tjedana »tiho« popela s prosječnih 14 do 16 kuna, pa i 18 kuna za kilogram do vrtoglavih 30 pa i više kuna za kilogram. Razlog poskupljenju prodavači na tržnicama  objašnjavaju činjenicom da je naš domaći nestao. Slična je situacija i po trgovačkim centrima, cijena se kreće oko trideset kuna, samo je pitanje kvalitete

."Od sredine rujna pa do početka svibnja nekako možemo »nategnuti« sezonu našeg domaćeg limuna, ali nakon svibnja nestaje naš limun. A to je onda vrijeme da se uvozni penje s cijenama u nebeske visine", kaže za Novi list jedan od prodavača na tržnici.

 Istina je da naš limun zna doseći i cijenu od 25 kuna za kilogram, ali brzo padne i onda se nekako cijena normalizira  na 17-18 kuna, pa i 16 kuna za kilogram. Tada  pada cijena uvoznog limuna koji dolazi iz Turske, Španjolske ili sa Sicilije i cijena mu je ujednačena, oko 12-13 kuna za kilogram.

U svakom slučaju, sada treba očekivati rast cijene limuna gotovo svaki drugi dan. Trenutno se cijena limuna »rasteže« između 28 i 32 kune, kazao je prodavač. 

Komentirajte prvi

New Report

Close