Četiri kompanije žele istraživati naftu

Autor: Marija Brnić , 01. srpanj 2019. u 06:55
Foto: Getty Images

Odabrani iz prvog kruga uskoro očekuju prva nalazišta.

Agenciji za ugljikovodike na natječaj za istraživanje ugljikovodika na području Panonskog bazena do isteka roka u petak pristigle su ponude četiri kompanije.

Kako su izvijestili iz AZU nakon sjednice Povjerenstva za provođenje nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, četiri su se ponuđača prijavila za šest od sedam ponuđenih istražnih prostora od 14 tisuća km2, a predale su ponude kojima se međusobno nadmeću s 13 programa.

Identitet ponuđača nije objavljen, a prema najavi predsjednika Uprave AZU-a Marijana Krpana, postupak odabira trebao bi biti dovršen do početka 2020. Sad slijedi evaluacija ponuda na Povjerenstvu, koje prijedlog odabira dostavlja Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a konačnu odluku donosi Vlada.

Iz AZU-a su objavili i informacije o efektima prvog nadmetanja za istraživanje na kopnu – izrađujuse  dvije istražne bušotine koje bi u narednim tjednima trebale potvrditi i prva nalazišta.

U protekle tri godine trajanja istraživanja na tim lokacijama u proračune lokalnih samouprava na kojima se nalaze uplaćeno je više od 17 milijuna kuna naknada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close