Četiri komore: Vlada predlaže izmjene zakona koje su usmjerene protiv interesa struke i uvode kaos, nered i nesigurnost

Autor: Marija Crnjak , 28. lipanj 2019. u 12:12
FOTO: GettyImages

Prijedlog izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova.

Predstavnici četiri komore iz sektora graditeljstva poslale su javni apel zastupnicima Hrvatskog sabora da ne prihvate prijedlog izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova , te "na taj način zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje". Kako je poznato, Vlada je ta zakonska rješenja uputila u proceduru unatoč žestokom protivljenju struke.

"U dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno protiv interesa struke i uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje. Usprkos argumentiranom protivljenu članova komora, protivljenju sindikata, protivljenju poslodavaca i protivljenju inženjerskih komora, ministar graditeljstva Predrag Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu RH, koja ga je nažalost usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor.

Izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ne samo što gaze prava pojedinaca u graditeljstvu (voditelja građenja/radova), već  duboko zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni komorski sustav, kakav ima Hrvatska. Ove izmjene u javnopravni komorski model unose privatnopravni element dobrovoljnosti članstva, što inače karakterizira udruge.

Takva rješenja su ustavnopravno u potpunosti neprihvatljiva jer predstavljaju neodrživ miks međusobno nepomirljivih principa javnopravnog i privatnopravnog karaktera", upozoravaju predsjednici komore arhitekata, inženjera građevinarstva, inženjera elektrotehnike i inženjera strojarstva.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad će uhljebničke hgk i hok pasti?

ovo je jedna od rijetkih pozitivnih stvari da vlada smanjuje birokratska pravila i za svaku pohvalu…čelnici komora se bore zs vlastiti đep 5300 inženjera puta po 1500kn ode ogromna lovica
Gospodo meni ne trebate i skinite nam se s grbače!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

New Report

Close