Češkim turistima Hrvatska više nije omiljena destinacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2016. u 10:04
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prošle je godine četiri milijuna Čeha provelo odmor u inozemstvu, 3.5 posto više nego 2014. a broj onih koji su ostali u zemlji pao je za 7.6 posto.

Slovačka je Česima postala najomiljenije turističko odredište, pretekavši Hrvatsku koja je to mjesto držala posljednjih dvadeset godina, prenosi u petak radio Prag.

Godine 2015. u Slovačku je putovalo 837.000 Čeha, tri četvrtine više nego 2014, pokazuju podaci češkog statističkog ureda. Pad na drugo mjesto Hrvatke, zemlje koja za razliku od Slovačke ima more, neočekivan je, dodaje radio i navodi da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 721.000 Čeha, osam posto manje nego godinu ranije.

Francuska u međuvremenu bilježi drugi najveći porast dolazaka čeških turista od 20 posto, prenosi radio. Prema statističkom uredu, nekoliko je razloga povećanog interesa Čeha za Slovačku. Jedan je pad cijene goriva, zbog čega Česi sve više putuju u susjedne zemlje, osim u Slovačku u Njemačku i Mađarsku.

Drugi razlog rastućeg zanimanja za države blizu češkim granicama je migracijska kriza i stanje na Bliskom istoku, navodi radio. Prošle je godine četiri milijuna Čeha provelo odmor u inozemstvu, 3.5 posto više nego 2014. a broj onih koji su ostali u zemlji pao je za 7.6 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

koliko će vremena trebati ostalim 700.000 da shvate kako bacaju novac i trate vrijeme dolaskom u hrvatsku, da se tiskaju na prljavim plažama i da ih deru “posjednici” primitivnih betonajara što ih zovu apartmanima?

Nista cudno. Slovacka im je blizu i jeftina iako nema mora. I doci do Jadrana im nije vise jeftino a kamoli ostalo. Jadran je jako skup u odnosu na konkurente. Valjda se smrznu vec kad plate dionice autoceste Macelj – ZG – Split koje su po km najskuplje u Europi.

New Report

Close