CERP lani naplatio 446 milijuna kuna od prodaje, ove godine već 153

Autor: Marija Brnić , 14. ožujak 2019. u 22:00
Ravnatelj CERP-a Milan Plečaš zadovoljnim financijskim rezultatima/Goran Stanzl/PIXSELL

Od 379 aktivnih tvrtki u portfelju, država tek u njih 27 ima većinski udjel, s tim da je na prodaju slobodno njih 18.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji ipak nije ugašen i pripojen Ministarstvu državne imovine, planira u 2019. intenzivirati prodaju dionica i udjela tvrtki iz svog portfelja.

Radi se uglavnom o već poznatim tvrtkama čija se prodaja konstantno priprema ili pokušava provesti. Krajem 2018. ukupno je u portfelju bilo 379 tvrtki, uz još 8 neaktivnih, no od toga većinski udjel CERP ima tek u 27, a od toga raspoloživo za prodaju tek njih 18. U ostalim poduzećima država ima manjinske udjele, uglavnom ispod 10%, a samo u 23 tvrtke ima kontrolne pakete.

 

10 tvrtki

u planu za prodaju u 2019. putem burze

U planu za prodaju u 2019. je 10 tvrtki putem burze, a natječajem će se nuditi dionice od 50 do 147 tvrtki. Iz ovih brojki već valja izostaviti Hotele Maestral, prije mjesec dana prodane za 153,5 mil. kuna. U tijeku su prodaje većinskih udjela za dubrovački UTD Ragusa, koji se do 12. travnja nudi za početnu cijenu od 17 mil. kuna, te zagrebačku tvornicu užadi i otirača Konoplja, čijih 53% dionica se nudi za 5,7 mil. kuna. Upravno vijeće CERP-a je odobrilo raspisivanje natječaja za tvornicu obuće Meiso Goričan, koju se već 15-ak godina neuspješno prodaje.

Dugo se nije koristio taj privatizacijski model, no većinski udjel ponudit će se za 1 kunu, a strateške partnere obvezati na dokapitalizaciju s 10 mil. kn. Ne uspije li ovaj pokušaj, slijedi stečaj. Među tvrtkama kojima se procjenjuje vrijednost i priprema za prodaju su požeški tekstilac Orljava, proizvođač radijatora Lipovica Popovača, Luka Vukovar, te Vjesnik i RIZ Odašiljači, za koji je nedavno Fina pokrenula stečaj. U nekoliko tvrtki je u tijeku ili se priprema restrukturiranje, poput Brodarskog instituta, Jadroplova i Borova.

 

1 kuna

početna cijena na zadnjem pokušaju prodaje Meisa

Iz ovoga je jasno da u većinskom CERP-ovu portfelju, nakon prodaje turističkih tvrtki, prevladavaju one manje atraktivne i prezadužene. Stoga i ne čudi da je ravnatelj CERP-a Milan Plećaš zadovoljan financijskim podacima za 2018., koji su, ističe najbolji od 2013. i osnutka CERP-a. Prodajom dionica i udjela iz portfelja naplaćeno je 446 mil. kuna, a najviše od prodaje crikveničkog Jadrana, Hotela Makarska, HTP-a Orebić, Imperiala, Cluba Adriatic, te dionica koje je država imala u Zabi.

Godinu ranije primici od prodaje bili su 267 mil. kuna. Prijevremeno je vraćen kredit Ersteu od 44 mil. eura, a Plećaš je posebno zadovoljan što se uklonilo rezervacije s tvrtki od 95 mil. kuna i time omogućilo raspolaganje imovinom. "Sve to je rezultat određenog zaokreta i sinergije u upravljanju državom imovinom između CERP-a i Ministarstva državne imovine i drugih ministarstava", zaključuje Plećaš.

Komentirajte prvi

New Report

Close