Čermaku dozvola za još 8 katova

Autor: Ivan Pandžić , 18. studeni 2008. u 20:00

Gradska četvrt povećava izgradivost zemljišta u zamjenu za lokal u zgradi

Tvrtki Crodux u vlasništvu generala Ivana Čermaka ponovno je potezom pera u upravi Zagreba podignuta vrijednost 13 tisuća četvornih metara zemljišta na zagrebačkom Jankomiru. Zemljište se nalazi pored postojeće Tifonove crpke na Ljubljanskoj aveniji, u blizini trgovačkih centara Bauhaus i nešto dalje King Crossa.

Nove etaže
Kako smo veće pisali, prvo su pokrenute izmjene urbanističkog plana koje na zemljištu Croduxa dozvoljavaju gradnju nebodera do 25 katova, a sada je, prema drugim izmjenama u pet mjeseci, omogućena gradnja do 33 nadzemne etaže. Ukupno je građevna bruto površina (GBP) koja određuje koliko se može izgraditi na određenoj čestici povećana za 4500 četvornih metara. Umjesto predviđenih 45.500 četvornih metara, Čermakov Crodux će moći izgraditi neboder koji će u sebi imati 50 tisuća bruto četvornih metara trgovačkih i uredskih sadržaja. Prije izmjena GUP-a 2006. na lokaciji nije bila dozvoljana visoka gradnja. Novo povećanje katnosti i površine koja se može graditi, a samim tim i vrijednosti zemljišta, Crodux može zahvaliti lokalnom vijeću gradske četvrti koje je predložilo povećanje u zamjenu za osiguranja prostora za svoj rad u neboderu. Unatoč tome, predsjednik četvrti Mario Jelić tvrdi da nije bilo njegovih neposrednih kontakata s predstavnicima investitora, ali da su posredno dogovorili osiguranje prostora. Inače, kada se traži povećanje katnosti, obično zahtjev dolazi sa strane investitora, a ne predstavnika gradskih četvrti. “Posredno smo dogovorili da u neboderu imamo i prostor za naš rad, ali nije neposredno investitor tražio izmjene od nas. Povećanje katnosti smo predložili iako ne vjerujemo da će investitor graditi tako visoku zgradu. Treba dugoročno razmišljati i ostaviti tu mogućnost.

Usluga investitoru
Nešto je smanjena izgradnja čestice, pa se povećanjem katnosti investitoru to nadoknađuje”, rekao je Jelić za Poslovni dnevnik. Iz Ureda za strategijsko planiranje su nam potvrdili da je upravo Vijeće gradske četvrti (VGČ) tražilo povećanje i da su ga dozvolili jer je takve nebodere moguće graditi uz gradsku aveniju, ali zato ponovno moraju pustiti plan u javnu raspravu. Inače susretljivi direktor Croduxa Igor Crnobrnja dva dana nije odgovarao na naše pozive da komentira novo povećanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close