Čermak potvrdio: Pregovaram o Diokiju i DINA-Petrokemiji

Autor: Poslovni.hr/HRT , 19. veljača 2013. u 09:07
Ivan Čermak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Ministar Linić za neuspjeh smatra odgovornim turskog partnera koji od srpnja nije pokrenuo proizvodnju u toj tvrtki. ‘

General Ivan Čermak potvrdio je za Dnevnik 3 HTV-a kako je obnovio pregovore o kupnji Diokija i DINA-Petrokemije, piše HRT.

Iako se u ovim trenucima vode neki razgovori s predstavnicima tvrtke generala Čermaka, o kojima Vlada još nema službenu potvrdu, bit će jako teško osigurati opstanak Dine Petrokemije. Rekao je to ministar financija Slavko Linić najavljujući tužbe protiv turskog Caliskana koji smatra odgovornim za propali dogovor za spas Dine iz Omišlja na otoku Krku. 

Ministar Linić za neuspjeh smatra odgovornim turskog partnera koji od srpnja nije pokrenuo proizvodnju u toj tvrtki. 'Ako nisu pokrenuli proizvodnju od sedmog mjeseca prošle godine, onda mi doista nije jasno što bi više radili ovdje. Držim ih osobno odgovornim za neuspjeh jer je država postigla dogovor s vjerovnicima, otvorili smo predstečajni postupak i dobili su ponudu za kupnju zemljišta za LNG terminala. S naše strane sve je učinjeno da se Dina Petrokemija spasi,' istaknuo je.

Linić je kazao i da su već pripremljene tužbe, osim za izdana jamstva od države (na iznos od pet milijuna eura) i tužbe za neisplatu plaća radnicima za vrijeme upravljanja tvrtkom od stranke turske uprave te za štetu koju je pretrpjela lokalna samouprava. Proces će se voditi pred hrvatskim pravosuđem i pokazat ćemo da je način njihova odlaska pokazao da nismo imali ozbiljna partnera, kaže Linić.

Na pitanje zašto je Vlada izdala jamstva, Linić je odgovorio da im je prvenstveni cilj bio osiguranje plaća radnicima, dok je oko izbora turskog Caliskana naglasio da hrvatska Vlada nije birala potencijalnog investitora, nego je to učinila uprava tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close