Čermak pokraj Slavonskog Broda gradi najjaču elektranu u državi

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2012. u 14:09
Ivan Čermak / PXL

Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 500-tinjak milijuna eura, u sklopu kojega je planirana i gradnja industrijskog postrojenja za proizvodnju bioetanola iz kukuruza.

Tvrtka Crodux, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, u Slavonskom Brodu radi na projektu gradnje plinske termoelektrane snage 570 megavata. Ispuni li Čermak svoj naum, biti će to najjača termoelektrana u državi, veće proizvodne snage čak i od “famoznog” Plomina 3, piše Večernji list.

Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 500-tinjak milijuna eura, u sklopu kojega je planirana i gradnja industrijskog postrojenja za proizvodnju bioetanola iz kukuruza, a možda i proizvodnja topline koja bi služila za grijanje stanovnicima Slavonskog Broda. u Croduxu su se odlučili da postrojenje grade koristeći tehnologiju njemačke kompanije Siemens, a u Slavonskom Brodu bi se praktično trebala graditi kopija njemačke elektrane Urlich Hartmann. Radi se o bloku 4 elektrane smještene u bavarskom gradiću Irschingu, nekoliko kilometara udaljenom od Ingolstadta. A ta elektrana i službeno je najefikasnija plinska elektrana na svijetu, s postignutom efikasnošću od 60,75 posto, piše list.

“Kod nas je uobičajeno da investitori tvrde da će koristiti najmoderniju tehnologiju, no to često nije slučaj. Ovdje je to nepobitno tako, a posebna je vrijednost to što na temelju iskustva rada elektrane u Irschingu možemo točno predvidjeti sve okolnosti rada našeg budućeg postrojenja. Dakle, svi koji su zabrinuti radi emisija štetnih plinova, mogu se na primjeru te elektrane uvjeriti kako opasnosti nema i da ona funkcionira u skladu s najstrožim europskim regulacijama. Zbog toga vjerujem kako ćemo uskoro uspješno dovršiti proces izrade studije utjecaja na okoliš, ishoditi lokacijsku dozvolu, pa već 2013. početi s pripremnim radovima”, kaže Čermak.

Cijeli tekst pročitajte ovdje
 

Komentirajte prvi

New Report

Close