Čermaku sumnjivo da na Vrdoljakovom brifingu nije mogao biti Croduxov predstavnik

Autor: Ante Pavić , 16. siječanj 2015. u 09:55
Ivan Čermak, vlasnik Croduxa, nije htio precizirati visinu odštete koju će tražiti/Marko Lukunić/PIXSELL

Analize koje su naručili od triju neovisnih laboratorija pokazale da su testirana goriva vrhunske kvalitete.

Čelnici Croduxa i njihovi pravni zastupnici zatražili su u četvrtak na konferenciji za novinare ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka jer smatraju da je objavom analiza kvalitete goriva nanio milijunsku štetu Croduxu.

"Tražimo ostavku ministra Vrdoljaka jer bi to bilo jedino moralno nakon učinjene štete Croduxu, ali i hrvatskom gospodarstvu", izjavio je Anto Nobilo, odvjetnik Croduxa, nakon što su stigli rezultati testiranja Croduxovih dizelskih goriva iz inozemnih laboratorija koji su pokazali, kažu u Croduxu, njihovu ispravnost. Ministarstvo gospodarstva potkraj prošle godine objavilo je na kojim je benzinskim postajama tijekom inspekcije pronađeno gorivo loše kvalitete. To su prema njihovoj objavi bile tri crpke Croduxa i jedna postaja tvrtke Naftne crpke ulice iz Županje. U Croduxu navode da su u međuvremenu zaprimili i pismenu potvrdu Hrvatske akreditacijske agencije koja je potvrdila da Zavod za ispitivanje kvalitete koji je uzimao i testirao uzorke nema metodu za ispitivanje filtrabilnosti, što je, prema njihovim nalazima, bila jedina sporna stavka u dizelskim gorivima Croduxa.

 

3Croduxove

benzinske pale su u akciji Ministartsva gospodarstva

Također navode da ZIK kao inspekcijsko tijelo, prema Uredbi Vlade, nije smio uzimati uzorke i obavljati analizu. Nobilo je najavio i tužbu protiv države u kojoj će Crodux tražiti višemilijunsku odštetu. Analize goriva koje je tvrtka Crodux naručila od triju neovisnih i akreditiranih laboratorija, u Ljubljani, Beču i Pragu, pokazale su da su testirana dizelska goriva s benzinskih postaja Croduxa vrhunske kvalitete te u potpunosti ispunjavaju i navodno sporni uvjet filtrabilnosti s vrijednostima od minus 16 stupnjeva na dvije, odnosno minus 15 Celzijevih stupnjeva na jednoj postaji, obavijsetili su iz Croduxa.

Nalaze svih laboratorijskih rezultata, ekspertizu i skupni prikaz obavio je Croatiainspect, a na analizu su poslani isti uzorci za koje Crodux tvrdi da ih je ZIK uzeo nepropisno. Ivan Čermak, vlasnik Croduxa, nije htio precizirati visinu odštete koju će tražiti. "To će najprije saznati Ministarstvo. Štetu će, na žalost, platiti porezni obveznici", izjavio je Čermak. Crodux će prvo morati zatražiti mirno rješavanje spora s Državnim odvjetništvom, ali Čermak ne sumnja da će sve na kraju završiti na sudu.

 

Čermak

Kultura mirnog rješavanja spora je niska, očekujem da ćemo se vidjeti na sudu

"Kako je kultura mirnog rješavanja spora u Hrvatskoj prilično niska, očekujem da ćemo se na kraju vidjeti na sudu", najavio je Čermak. Sumnjivo mu je da je Vrdoljakovo ministarstvo baš na isti dan sazvalo brifing za novinare novinare na kojem, kako je rekao, nije smio biti prisutan predstavnik Croduxa. "Našem su inženjeru u Ministarstvu rekli da je posrijedi konferencija za novinare i da na njoj ne može sudjelovati", kazao je Čermak nakon završetka konferencije za novinare. O novinarskom pitanju o motivima ministra Vrdoljaka nije se htio izjašnjavati, odgovorivši da ne zna je li u slučaju objave rezultata o Croduxu nastupao sa zlom namjerom. 

Ironična preporuka

Odvjetnik Nobilo: Vrdoljak je još mlad

U Croduxu su uvjereni da ministar gospodarstva nije objavio prve rezultate da bi zaštitio potrošače, nego da bi se dodatno politički promovirao. "On je još mlad, nakon ostavke se stigne opet vratiti u politiku", ironično je komentirao odvjetnik Anto Nobilo, dodajući da i ministri poznaju poslovično sporo hrvatsko pravosuđe te da aktualnog ministra nije briga za vjerojatnu milijunsku tužbu jer će to ostati na njegovu nasljedniku. Ivan Čermak je te riječi dodatno pojačao izjavom da Crodux nije bio obaviješten o rezultatima testiranja, nego da je za njih čuo iz medija.

'Superanaliza je potvrdila da je Crodux u prekršaju'

Zagreb Akcija provjere kvalitete goriva Oktan nastavlja se, pa se tako s 25 benzinskih postaja uzelo 50 uzoraka goriva. Cisterne za prijevoz goriva u ovom navratu nisu provjeravane. Rezultati ispitivanja kakvoće ovog goriva bit će poznati u idućim tjednima, a još nisu riješeni repovi koji su ostali za proteklom akcijom. Tada je, podsjetimo, od 50 uzoraka pronađeno pet njih neadekvatne kakvoće. Dodatna analiza tog goriva pokazala je da kvaliteta triju od pet uzoraka nije dostatna, rečeno je na konferenciji za medije Ministarstva gospodarstva. U prekršaju su, kažu, obje tvrtke na čijim se benzinskim crpkama pronašlo gorivo neadekvatne kvalitete. Riječ je o Croduxu i tvrtki iz Županje Naftne crpke ulice. Superanalizu je radio međunarodni laboratorij uz dodatne parametre koji je potvrdio nalaze domaćeg laboratorija. Službeno izvješće laboratorija stići će za tjedan dana, kad će se objaviti detalji vezani uz kakvoću goriva, ali kako su pojasnili u Ministarstvu, na temelju neslužbenog izvješća, ponovljena analiza dokaz je da imaju pravo pokrenuti procese protiv obiju tvrtki. Podsjetimo, u akciji Oktan uzeta su po tri uzorka 50 goriva, po jedan uzorak za analizu koja je pokazala da pet goriva nema adekvatnu kvalitetu, po jedan za superanalizu i po jedan uzorak koji su zadržali trgovci. Pet neadekvatnih uzoraka goriva poslano je na superanalizu uz znanje trgovaca koji pritom nisu obaviješteni o tome kojem su laboratoriju poslani uzorci. Laboratorij Zavod za ispitivanje kvalitete koji je radio ispitivanje goriva nije akreditiran za ispitivanje filtrabilnosti, što su i priznali, ali tvrde da zakon i ne traži obvezu akreditiranja za svaku metodu ispitivanja, već postojanje akreditacije za normu 17025 koju posjeduju. Ipak ZIK je na svoj trošak poslao svoju analizu na analizu kako bi odagnao svaku mogućnost da su počinili namjernu pogrešku. (M. Šunjerga)

Komentirajte prvi

New Report

Close