Centri za reciklaže zaposlit će nekoliko tisuća ljudi

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2016. u 21:59
Ministar Slaven Dobrović /D. Urukalović/PIXSELL

Ekonomija i ekologija ruku pod ruku.

Ekonomija i ekologija idu ruku pod ruku. Novim sustavom otpad jedne industrije bit će sirovina druge, a osim ekoloških benefita bit će to prostor za zapošljavanje, poručio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, na otvaranju Croatia Waste Expoa, 4. konferencije o gospodarenju otpadom u organizaciji Poslovnog dnevnika.  

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović zahvalio je što je tema kružno gospodarstvo jer se za to i EU strateški opredijelila. "Proizvode i sirovine ponovno upotrebljavamo i recikliramo. Time se smanjuje onečišćenje, stvaraju se nova radna mjesta. Na razini EU to je potencijal od 600.000 radnih mjesta", istaknuo je. Do 2030. EU treba reciklirati 65% otpada, a Hrvatska je u odvojenom prikupljanju otpada na samom dnu. Većina gradova i općina i dalje se opire primarnoj selekciji.

"Zauzimamo se za ekoprincipe i sustav koji omogućava učinkovito gospodarenje resursima, kroz Plan gospodarenja otpadom 2016.-2020. kao važan segment izdvajamo kućno kompostiranje, sustav odvojenog prikupljanja otpada i centre za ponovnu upotrebu, u kojima je golem potencijal", poručio je Dobrović. Moramo ulagati u centre za gospodarenje otpadom, istaknuo je, jer se to na razini EU pokazalo dobrom praksom, a unapređeniji sustav omogućit će razvoj kružnog gospodarstva i zaposliti nekoliko tisuća ljudi u centima za reciklaže. Time bi se stvorili uvjeti za razvoj novih tvrtki.  Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša, predstavila je temeljne odrednica Plana gospodarenja otpadom.

"Ovo je premijera plana koji određuje i usmjerava gospodarenje otpadom, a trebao je biti donesen do 31. prosinca 2014. Najvažnije novosti su odvojeno prikupljanje i sprečavanje nastanka novog otpada", objasnila je. Među ciljevima plana istaknula je ograničenja dopuštene mase na svim neusklađenim odlagalištima, ograničenje dopuštene mase za odlaganje biorazgradivog otpada i funkcioniranje sustava odvojenog sakupljanja otpada. Poticanje odvojenog sakupljanja, uvođenje stimulativnih mjera, poticanje kompostiranja u domaćinstvima, poticanje izgradnje i opremanje lokalnih postrojenja za recikliranje, edukacija i nastavak sanacije odlagališta samo su ciljeva Plana, kojim se predlaže 70 sortirnica i želi olakšati poslovanje tvrtkama u sektoru. Najavila je i uspostavu sustava elektroničkog očevidnika o nastanku i tijeku otpada Eonto.

Komentirajte prvi

New Report

Close