Centri za gospodarenje otpadom ključni za uspostavu sustava

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2014. u 22:00
Obrada otpada obuhvaća dva ključna procesa - mehanički i biološki/Damir Špehar/PIXSELL

Unutar centara za gospodarenje otpadom nalazi se postrojenje za mehaničko biološku obradu otpada, te se tako stvara energija.

Centri za gospodarenje otpadom su moderna postrojenja u kojima se obrađuje komunalni otpad čime se njegova količina svodi na minimum.

Ovakva postrojenja nisu novost, do sada ih je u Europi izgrađeno više od 300 a posluju po najvišim standardima zaštite okoliša. Svaki centar mora ishoditi okolišnu dozvolu, kojom se jasno definiraju uvjeti rada i praćenje utjecaja na okoliš. Izgradnjom centara za gospodarenje otpadom ispunit će se jedan od ključnih elemenata za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Gospodarenje otpadom je područje u kojem ima više uloga, počevši od građana pa sve do osoblja koje upravlja tehnologijom u centru.

Svaku ulogu treba ozbiljno shvatiti, jer jedino na taj način sustav može funkcionirati u potpunosti. Unutar centara za gospodarenje otpadom nalazi se postrojenje za mehaničko biološku obradu otpada. Predviđena obrada obuhvaća dva ključna procesa: mehaničku i biološku obradu otpada, pri čemu se svi elementi procesa mogu oblikovati na različite načine kako bi se dobio širi raspon krajnjih produkata. Unutar postrojenja mehanički procesi mogu biti usitnjavanje, drobljenje, mljevenje, prosijavanje i druge metode mehaničke separacije i separacija uslijed djelovanja elektromagnetskih sila – primjerice izuzimanje metalnog otpada iz mješavine pomoću magneta. Biološki procesi mogu biti bio-sušenje, biostabilizacija, kompostiranje i slični procesi biorazgradnje. Obradom otpada unutar mehaničko biološkog postrojenja mogu se izdvajati preostale količine korisnih komponenti u miješanom otpadu kao što su staklo, metali, plastika.

Navedena tehnologija je i s ekološkog i ekonomskog aspekta vrlo prihvatljiva za Republiku Hrvatsku, uz preduvjet da se za takva postrojenja primjenjuju najbolje raspoložive tehnike s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš. Ove godine biti će dovršena prva dva centra za gospodarenje otpadom, Marišćina za Primorsko-goransku županiju i Kaštijun za Istarsku, a 2016. CGO Bikarac koji će pokrivati potrebe Šibenske županije. U tijeku je priprema 6 projekata centara za gospodarenje otpadom, to su Lučino razdolje – Dubrovačko – neretvanska županija, Lećevica – Splitska županija, Biljane Donje – Zadarska županija, Babina gora – Karlovačka županija, Tarno – Zagrebačka županija te Piškornica koja će pokrivati: Krapinsko – zagorsku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko – križevačku županiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close