Čemu se veselimo, a od čega strahujemo ulaskom u EU?

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2013. u 11:30
Guliver/Thinkstock

Građani strahuju da će ulaskom u EU poskupiti hrana i potrepštine te da će teže naći posao u Hrvatskoj.

U EU se donose brojne direktive koje se odnose i na Hrvatsku i sve je detaljno uređeno. Postavlja se pitanje da li građane zanima što se događa u EU i što će se događati kada uđemo unutra? U istraživanju Dnevnika Nove TV pokazalo se da 57,3 posto građana kažu da ih zanima što se događa u EU, 40,8 posto kaže ne, dok 1,8 posto nema stav što se toga tiče.

Građani smatraju da su dobre stvari kod ulaska Hrvatske u EU prednost studiranja u inozemstvu (76 posto), lakše nalaženje posla u zemljama EU (72 posto), lakše će kupovanje i putovanje u zemlje EU (65 posto), brže rješavanje sudskih sporova (59 posto), kupovanje automobila po jeftinijoj cijeni (52 posto), bolja administracija (46 posto), te smatraju da će kamate na kredite padati (41 posto). No, valja napomenuti, piše na portalu, kako se ništa od toga neće dogoditi preko noći.

Građani strahuju da će ulaskom u EU poskupiti hrana i potrepštine (45 posto), da će se povećati cijena nekretnina (35 posto) te da će teže naći posao u Hrvatskoj jer će tržište biti otvoreno za cijelu EU (32 posto).  Pokazalo se da 45,1 posto ispitanih misli kako je ulazak u Uniju dobar. Da je podjednako dobar, kao i loš misli njih 26,6 posto. Da je loše ući u Europsku uniju misli 25,6 posto građana. 2,8 posto ispitanih odgovorilo je da ne zna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close