Celje u svibnju središte regijske energetike i industrijskog održavanja

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2014. u 15:15
Slika je preuzeta s portala croenergo.eu

Sajamski duo prema tvrdnji organizatora, društva Celjski sejem d.d., donosi besplatne savjete o energetskoj učinkovitosti u industriji.

Od 20. do 23. svibnja u Celju na najvećemu slovenskom sajmištu održati će se međunarodni stručni sajmovi Energetika i Terotech-Održavanje. 17. međunarodni sajam Energetika i 16. međunarodni sajam Terotech-Održavanje na jednome mjestu udružuju ključne predstavnike energetike i industrijskog održavanja šire regije.

Sajamski duo prema tvrdnji organizatora, društva Celjski sejem d.d., donosi besplatne savjete o energetskoj učinkovitosti u industriji. Na raspolaganju će biti najnovija rješenja automatizacije za industriju i dom, rješenja i savjetovanje za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, novosti i inovacije više od 550 izlagača sa svih kontinenata koji će se predstaviti u četirima sajamskim dvoranama, odnosno na gotovo 20.000 m2 izložbenih površina.

U Celju će se predstaviti najznačajnije robne marke, sa sadržajnim dopunama sajamskoga koncepta i aktivnim privlačenjem struke iz regije, a ove godine na sajmištu se očekuje i više stručnih posjetitelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, a i ostalih država u susjedstvu i najznačajnijih gospodarskih partnerica Slovenije. Celjski sejem za što učinkovitiju organizaciju sajamskoga nastupa izlagača i posjeta posjetitelja prema uzoru na svjetske sajamske kuće razvio je IT-platformu pod nazivom eCE sastanak. Usluga izlagačima omogućuje preglednu organizaciju sastanaka s posjetiteljima. U eCE sastanak upisuju se kontaktne osobe i mogući termini sastanaka kako bi se posjetitelji mogli unaprijed dogovoriti za posjet na njihovom izlagačkome prostoru.

17. međunarodni sajam ENERGETIKA – Energetika od proizvodnje do potrošnjedonosi sveobuhvatnu ponudu tehnike grijanja za industriju, poslovnu uporabu i kućanstva. Izložena će biti bogata ponuda rasvjete za industriju, poslovne korisnike i kućanstva te ponuda iz područja opskrbe vodom te vodovodne i sanitarne instalacije. Predstavit će se ponuđači hlađenja i prozračivanja, ponuđači električne energije, zemnoga plina i drugih energenata, proizvodnja toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora energije (biomasa, bioplin, sunce…), automatizacija, a i napredni sustavi za pasivne kuće.

16. međunarodni sajam TEROTECH-ODRŽAVANJE – Održavanje, čišćenje i renoviranje zgrada donosi brojne novosti iz područja industrijskog održavanja. U prvome su planu automatizacija objekata, unaprjeđenja kvalitete životnog prostora i poslovanja, nadzor i optimizacija vođenja, smanjenje potrošnje energije te posljedično smanjeno onečišćavanje okoliša, uporaba naprednih komunikacijskih tehnologija. Poduzeća koja nude usluge iz područja održavanja u industrijskim pogonima (tekuća proizvodnja), posebnu pozornost posvećuju korisnicima koji brinu za preventivno održavanje strojeva i uređaja za dugoročnu konkurentnost poslovanja. Također će biti izložena ponuda elemenata i sustava za automatizaciju industrijskih procesa te industrijski roboti. Predstavit će se ponuđači industrijskih ulja i maziva koja su prihvatljiva za čovjeka i okoliš, ponuđači zaštitne opreme za vruće radove, industrijskih uređaja za pranje, strojeva za obradu kovine, strojogradnje i strojeva u održavanju te opreme za održavanje.

Oba sajma će odgovoriti na najaktualnija pitanja: Kako će cijene energije u narednih pet godina utjecati na poslovne troškove i kako će se moći uspješno upravljati njima? Kakva je šira javna korist obnovljivih izvora energije i gdje su prepreke za nedovoljno iskorištavanje potencijala? Hoće li prepreke za iskorištavanje obnovljivih izvora energije biti manje zbog razvoja novih tehnologija, poput pametnih mreža koje nam omogućuju održivo sigurnu opskrbu dobivanja alternativne električne energije? Odgovore na ta i brojna druga aktualna pitanja iz energetike i industrijskog održavanja bit će dostupni stručnoj i zainteresiranoj općoj javnosti na sajamskom duetu.

Sajamsko događanje neće moći izbjeći ni posljedice ledene oluje početkom veljače ove godine. Budući da se sa sličnim vremenskim neprilikama suočava i šira regija, utjecajima klimatskih promjena na djelatnost i izazovima koje to donosi, kao i razmjeni dobre prakse na svojemu susretu posvetit će se i predstavnici elektrodistribucija Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, koji priprema GIZ Distribucija električne energije. Ta se tema vjerojatno neće moći izbjeći ni u raspravi o novom Energetskom konceptu Slovenije koju priprema nadležno ministarstvo infrastrukture i prostornog uređenja. Ministarstvo će i inače aktivno sudjelovati u manifestaciji jer će sajmove iskoristiti za pružanje aktualnih smjernica i odgovora te predstavljanje strateških usmjerenja energetike. Na sajmištu će imati svoj ured u kojemu će na prvi i posljednji sajamski dan biti nazočan i ministar Samo Omerzel, a drugim danima njegovi stručni suradnici.

U sklopu četiri sajamska dana u Celju će se održavati i Plinski forum o događanju na tržištu zemnoga plina u Sloveniji i regiji JI Europe (22.5.) koji priprema Energetika.NET. Kritično će se na sajmištu u stručnome pratećem programu pod okriljem revije Štedim energiju posvetiti i predstavljanja rješavanja poteškoća pri brzoj implementaciji obnovljivih izvora energije i traženja bržih mjera u području osiguravanja financijske potpore za to područje, odnosno upozorit će na širu javnu korist obnovljivih izvora energije (21.5.).

Sekcija instalatera-energetičara Područne obrtničke komore Maribor i Obrtničke komore Slovenije na sajmovima priprema već tradicionalni Dan slovenskih instalatera – energetičara (20.5.). Glavna pozornost toga dana bit će namijenjena sigurnosti uporabe strojnih instalacijskih sustava u objektima i pitanjima što za instalatere donose propisi iz područja učinkovitog iskorištavanja energije? Sekcija će također pripremiti okrugli stol i međunarodni susret B2B (22.5.), u sklopu kojih će se predstavljanjem problematike energetske iskaznice i primjera dobre prakse tražiti mogućnosti za ostvarenje boljih uvjeta za obavljanje djelatnosti u Sloveniji. Na državnome prvenstvu pak tradicionalno će se natjecati njihove mlade kolege, učenici srednjih zanatskih škola koji se obrazuju za poziv instalater strojnih instalacija (21.5.).

Također će se odvijati susret Saveza društava energetičara Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije koji priprema Udruga društava energetičara Slovenije (23.5.). Na posljednji sajamski dan (23.5.) na sajmištu će se održavati i radionica Učinkovito iskorištavanje energije u industriji koju priprema Centar za energetsku učinkovitost Instituta Jožef Stefan. Na radionici će se nastojati odgovoriti na pitanja kako održivo povećati proizvodne kapacitete i kako neprekidno unaprjeđivati ekološku, energetsku i gospodarsku učinkovitost, odnosno smanjivati potrošnju neobnovljivih izvora energije u svim segmentima proizvodnoga postupka. Tijekom sva četiri sajamska dana na sajmištu će biti nazočni i energetski savjetnici pod okriljem Eko fonda, koji će odgovarati na pitanja stručne i opće javnosti.

Posjetitelji sajmova mogu pronaći detaljniji pregled dnevnoga događanja na sajmištu na internetskoj stranici www.ce-sejem.si. Sajmovi će biti otvoreni svaki dan od 9.00 do 18.00 sati. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 8 EUR, a za učenike i studente 5,5 EUR. Najavu sajma možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
 

Komentirajte prvi

New Report

Close