Čeličana ima posla za sedam dana u tjednu

Autor: Agencija VLM , 13. travanj 2013. u 11:58
Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL

Zoran Milanović: 
Država nije i neće smetati ulagačima da ostvarei planove investiranja.

Nakon nekoliko mjeseci probnog rada, kako bi se u proizvodnji ostvarila visoka kvaliteta specijalnih čelika, u Sisku je ovog tjedna i službeno obilježen početak rada tvrtke ABS Sisak, u sastavu talijanske grupe Danieli. Novi vlasnik čeličane, koji je pogon kupio prošle godine, već je u modernizaciju uložio 25 milijuna eura i nastavlja ulaganja.

– Ovu je tvrtku dosad pratilo mnogo iluzija i razočaranja, ali mi ne želimo ponavljati povijest. Nastojat ćemo da ABS Sisak učvrsti svoju poziciju na tržištu te da, korak po korak, proširujemo proizvodnju – rekao je predsjednik uprave grupe Danieli Gianpietro Benedetti.

Predsjednik uprave ABS Italia Alessandro Trivillin najavio je plan da u idućih 15 mjeseci u Sisku ostvare proizvodnju 270.000 tona specijalnih čelika na godinu. Povećanjem proizvodnje, kako je rekao, postupno će se otvarati i nova radna mjesta pa će se broj zaposlenih sa sadašnjih 140 povećati na 250. Budući da je ABS već dobio status velikog potrošača električne energije te licenciju za uvoz starog željeza iz zemalja Europe, čeličana će raditi svih sedam dana u tjednu.

Službenom otvaranju postrojenja nazočio je i premijer Zoran Milanović, koji je izjavio da država neće smetati kod ulaganja.

– Da smo u metalurgiju prije ulagali kao u brodogradnju, možda bi bilo isplativije. Jasno je da se željezara nikada neće vratiti na prijašnje stanje, ali će se razvojem tvrtke provoditi i postupno, racionalno zapošljavanje. Za Sisak, koji se najsporije oporavlja od ratnih stradanja, važan je i opstanak rafinerije nafte, koja mora raditi. Država kao suvlasnik i dioničar Ine ne smije bježati od svoje odgovornosti i utjecat će na to da se ostvari plan ulaganja – rekao je Milanović.

Početku rada ABS-a Sisak nazočili su i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, koji je zahvalio talijanskim investitorima. Najavio je i nastavak razgovora među dioničarima Ine o politici tvrtke.

Talijanskim su ulagačima, uz ostale, čestitale talijanska veleposlanica u RH Emanuela D’Alessandro i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Komentirajte prvi

New Report

Close