Čekanje u redu za dokumente postaje prošlost?

Autor: Poslovni.hr , 29. prosinac 2013. u 17:35
Ilustracija / Thinkstock

Usvoji li se predloženi zakon i ako on zaživi, to će biti jedna od najvećih i najvažnijih reformi sadašnje vlade.

Prema pisanju Novog lista, država je konačno odlučila uvesti osobne korisničke informatičke pretnice za građane što će pojednostavniti, pojeftiniti i ubrzati komunikaciju građana s državnim tijelima. 

Na javnoj je raspravi do 19. siječnja, Prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, a uređenje te infrastrukture, odnosno stvaranje jedinstvenog sustava za uspostavu i upravljanje javnim registrima, preduvjet je za uvođenje sustava osobnog korisničkog pretinca za građane, odnosno sustava e-Građani. Ideja zakona vrlo je jednostavna: omogućiti korištenje i prebacivanje podataka iz registara kako bi država građanima ponudila e-usluge. No, da bi se ostvario projekt e-Građani potrebno je urediti sustav javnih registara, odnosno razviti informacijsku infrastrukturu, piše riječki list. 

Usvoji li se predloženi zakon i ako on zaživi, to će biti jedna od najvećih i najvažnijih reformi sadašnje vlade. U roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona svi registri morali bi se uskladiti sa zakonom, sva tijela javnog sektora koja evidencije ne vode u elektroničkom obliku morat će iz prebaciti u elektronički oblik, a nakon toga bi stajanju u redovima, da bi se primjerice prijavilo rođeno dijete, postalo prošlost, navodi Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close