CEIZ potvrđuje: PDV vraća gospodarstvo u višu brzinu

Autor: Jadranka Dozan , 16. travanj 2018. u 22:01
Utjecaj rasta potrošnje na BDP mogao bi i dodatno ojačati/FOTOLIA

Indeks kretanja poslovnog ciklusa rastom svih svojih sastavnica upućuje da bi hrvatski BDP u prvom kvartalu mogao porasti 2,7% na godišnjoj razini.

Više pokazatelja ekonomske aktivnosti u prvom tromjesečju sugerira da je ekonomska aktivnost u odnosu na kraj prošle godine ubrzala, a na ponovno ubrzanje stope rasta kvartalnog BDP-a upućuje i CEIZ indeks, indikator poslovnog ciklusa koji su razvili na zagrebačkom Ekonomskom institutu.   

U siječnju i veljači CEIZ indeks je ostvario najviše vrijednosti u proteklih pola godine, ističu analitičari Instituta zaključujući kako bi na temelju njegova kretanja godišnja stopa realnog rasta BDP-a u prvom kvartalu mogla iznositi 2,7%, nakon što je u zadnjem kvartalu 2017. bio usporio na dva posto.

Uz objavu vrijednosti tog indeksa za veljaču naglašava se da su u veljači sve njegove komponente na godišnjoj razini porasle, a pritom se posebno apostrofiraju prihodi od poreza na dodanu vrijednost "koji su ostvarili značajan rast te su dali i najveći pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači ove godine. Kako je Poslovni dnevnik već pisao pozivajući se na neslužbene informacije, u prva dva mjeseca PDV-a se u proračun slilo 7,5 milijardi kuna, što je čak 14 posto ili više od 900 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

Takav tempo naplate najizdašnijeg poreza proračunski je odraz razmjerno snažnog rasta potrošnje kao komponente BDP-a čiji bi utjecaj na rast BDP-a mogao i dodatno ojačati.  Analitičari EIZ-a, pak, ističu i da je CEIZ kumulativno u siječnju i veljači u odnosu na zadnji kvartal 2017. porastao za 0,5 indeksnih bodova te da mu je prosječna vrijednost bila 0,6 bodova veća. Desezonirani podaci sugeriraju, kažu, da je BDP u prvom kvartalu u odnosu na zadnji lanjski porastao za jedan posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close