CEIZ indeks pada drugi mjesec za redom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2014. u 16:30
Ilustracija

Vrijednost koincidentnog ekonomskog indikatora CEIZ indeksa u svibnju je smanjena za 0,3 indeksna boda u odnosu na travanj.

Vrijednost koincidentnog ekonomskog indikatora CEIZ indeksa u svibnju je smanjena za 0,3 indeksna boda u odnosu na travanj, a smanjenje drugi mjesec za redom upućuje da je oporavak BDP-a u prvom tromjesečju bio privremenog karaktera te da tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju vjerojatno neće imati pozitivan predznak, procjenjuju analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta.

"Nakon što je koncem prošle i u prvom tromjesečju ove godine vrijednost CEIZ indeksa iskazala trend rasta, u svibnju ove godine vrijednost indeksa smanjila se za 0,3 indeksna boda u odnosu na travanj. Budući da je indeks zabilježio manje smanjenje vrijednosti i u travnju, možemo zaključiti da se u drugom tromjesečju ove godine stanje poslovnog ciklusa pogoršalo u odnosu na prvo tromjesečje. Smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa u travnju i svibnju također upućuje na to da je oporavak BDP-a, koji je zabilježen u prvom tromjesečju ove godine, bio privremenog karaktera te da tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju vjerojatno neće imati pozitivan predznak", navodi se u objavi Ekonomskog instituta.

Po ranije objavljenim podacima Hrvatske narodne banke, tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj je zabilježen oporavak gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini, realni BDP porastao je za 0,4 posto u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje 2013.

Takva su kretanja sugerirale i ranije procjene analitičara Ekonomskog instituta temeljene na kretanju CEIZ indeksa koji je u prva tri mjeseca ove godine bilježio rast.

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close